Alexandriakvartetten

LAWRENCE DURRELL var en engelsk författare av irländsk härkomst, som föddes i Indien 1912 och avled 1990 i Frankrike. I början av författarskapet arbetade han också som diplomat och pressattaché, bland annat i Alexandria och Kairo, varifrån han hämtade miljöer och stämningar till Alexandriakvartetten, som består av fyra romaner – Justine, Mountolive, Balthazar och Clea – utgivna mellan 1957 och 1960. Här presenteras hela detta storverk i en volym.

Titel: 
Alexandriakvartetten
För/efterord: 
Hans-Roland Johnsson
Översättning: 
Aida Törnell
Originaltitel: 
The Alexandria Quartet
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Mariam Soliman / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-10-03
Antal sidor: 
912
ISBN: 
978-91-7781-527-3 [inb]
978-91-7781-528-0 [e-bok]

Lawrence Durrell • Alexandriakvartetten

Spårvagnar, palmer och gatustånd med vattenmeloner ligger i strålande solsken; i stadens mörka sovrum pågår kärleksakter i hemlighet. Men i en värld som står och darrar inför andra världskrigets utbrott är passion och död omöjliga att skilja åt. När Darley, en fattig skollärare i Alexandria, inleder ett förhållande med den gifta, glamourösa kvinnan Justine sätts ett ödesdigert händelseförlopp i gång. Deras respektive partners, Melissa och Nessim, dras in i en virvel av svartsjuka och våld.

I Alexandriakvartetten, ett av 1900-talets stora romanverk, genomför Lawrence Durrell en omvälvande och drömlik undersökning av villkoren för den moderna kärleken. Intrigerna skruvas åt allt hårdare, och till synes lika oundvikligt när det gäller sexuella möten som världspolitiken och det annalkande kriget. I den egyptiska hamnstaden – där den engelska befolkningen har levt sedan länge – växer oron, och med oron begären.

I översättning av Aida Törnell, med ett nyskrivet förord av Hans-Roland Johnsson, fil.dr i franska och forskare på Stockholms universitet.

»En magnifik, glimrande bedrift.« Times Literary Supplement