Älskaren som var demon & andra berättelser

ELIZABETH BOWEN [1899–1973] var en irländsk författare, som i dag räknas till 1900-talets stora namn i den engelska litteraturen. Modernista ger nu ut Älskaren som var demon & andra berättelser [The Demon Lover & Other Stories, 1945] och romanmästerverket Hjärtats död [The Death of the Heart, 1938] i nya svenska utgåvor.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Älskaren som var demon & andra berättelser
För/efterord: 
Carl-Johan Malmberg
Översättning: 
Viveka Starfelt
Originaltitel: 
The Demon Lover & Other Stories
Författarporträtt: 
Foto: Angus McBean, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Klassiker, Novellsamling, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-12-16
Antal sidor: 
240
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-730-1 [mb]
978-91-7701-731-8 [e-bok]

Elizabeth Bowen • Älskaren som var demon & andra berättelser

Krigstidens London under bombningarna, det explosiva fysiska rummet såväl som känslorna och föreställningarna, har väl aldrig skildrats med sådan ingående intensitet som hos Elizabeth Bowen. Då inte minst i Älskaren som var demon & andra berättelser, hennes viktigaste enskilda novellsamling. Denna samling speglar också hennes komplexa förhållande till hemlandet Irland, där hon som barn växte upp i den styrande angloirländska klassen. 

Människorna i dessa noveller lever i krigets extrema och akuta vardag, samtidigt som de själva blir ett slags spökhistorier; i drömmar om ett definitivt svunnet förflutet eller genom annan flykt från verkligheten – som till exempel i den oförglömliga, hallucinatoriska titelnovellen. 

En av 1900-talets stora engelskspråkiga klassiker i novellgenren återutges härmed, i svensk översättning av Viveka Starfelt och med ett nyskrivet efterord av författaren och kritikern Carl-Johan Malmberg.

»Bowens återhållsamhet, det osagdas kvalitet, ger hennes prosa dess egendomliga täthet och intensitet.« | The New York Times