American Psycho/Less Than Zero

BRET EASTON ELLIS [f. 1964] är en amerikansk romanförfattare. Han debuterade som 21-åring och var en del av 1980-talets litterära brat pack, tillsammans med bland andra Jay McInerney. Flera av hans romaner har filmatiserats, och American Psycho betraktas numera som en modern klassiker.

breteastonellis.com

Titel: 
American Psycho/ Less Than Zero
För/efterord: 
Fredrik Strage
Översättning: 
Einar Heckscher (American Psycho) och Sven Lindell (Less Than Zero)
Originaltitel: 
American Psycho & Less Than Zero
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Anastasios71 / Shutterstock.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-07-21
Antal sidor: 
656
ISBN: 
978-91-8023-122-0 [inb]
978-91-8023-123-7 [e-bok]

Bret Easton Ellis • American Psycho/Less Than Zero

Patrick Bateman är ung, snygg, välutbildad och framgångsrik. Han rör sig med arrogant självklarhet bland bankpalats och lyxkrogar i 1980-talets New York. Men status och rikedom är inte nog. All världens njutningar finns till hands, men det räcker inte. På nätterna mördar han, stympar och förnedrar.

American Psycho är en av det sena 1900-talets mest omdiskuterade romaner, som redan före utgivningen 1991 väckte protester för sina ingående skildringar av sadistiskt våld och kvinnoförnedring. Här presenteras den tillsammans med författarens debutroman Less Than Zero, där rikedomen och likgiltigheten hos de unga gestalterna är minst lika bedövande och där våldet – just därför – redan kan anas.

Einar Heckschers klassiska översättning av American Psycho presenteras här i reviderad version, och Less Than Zero i svensk översättning av Sven Lindell. Med ett nyskrivet förord av journalisten och författaren Fredrik Strage. 

 

 

»Den första roman på många år som lyckas ta sig an djupa och Dostojevskijanska teman.« | Norman Mailer om American Psycho