Andra röster, andra rum

TRUMAN CAPOTE [1924–1984] var en amerikansk författare, journalist, dramatiker, manusförfattare och skådespelare. De mest kända verken är kortromanen Frukost på Tiffany’s [1958], dokumentärromanen Med kallt blod [1965] och debutromanen Andra röster, andra rum [1948], ett mästerverk i Southern Gothic-genren men till stor del självbiografisk.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Andra röster, andra rum
För/efterord: 
Sebastian Lönnlöv
Översättning: 
Per Erik Wahlund
Originaltitel: 
Other Voices, Other Rooms
Omslagsdesign: 
Lars Sundh & Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Harold Halma, 1947
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-09-10
Antal sidor: 
208
ISBN: 
978-91-7893-444-7 [inb]
978-91-7893-445-4 [e-bok]

Truman Capote • Andra röster, andra rum

Joel Knox är 13 när hans mamma dör och han flyttar in hos släktingar i New Orleans. Ett oväntat brev anländer – från Joes far, som övergav honom när han var nyfödd. Brevet innehåller en inbjudan: han ska få bo med sin pappa på en ståtlig herrgård i Alabama. 

När Joel anländer – till Skully’s Landing, djupt i den lantliga Södern – visar sig stället spöklikt nedgånget. Och fadern syns inte till. Han möter i stället sin styvmor Amy och hennes kusin Randolph, samt tjänarna Zoo och Jesus. Han lär också känna Idabel, en argsint grannflicka (eller är hon pojke). När omständigheterna kring hans far uppdagas har Joel hunnit bli en annan. Inget kommer någonsin att bli som förut. 

Truman Capotes debutroman Andra röster, andra rum [Other Voices, Other Rooms] blev en omedelbar klassiker när den utkom 1948. I dag räknas den till milstolparna i den amerikanska 1900-talslitteraturen. 

I svensk översättning av Per-Erik Wahlund och med ett nyskrivet förord av författaren och litteraturkritikern Sebastian Lönnlöv. 

»En av litteraturhistoriens starkaste debuter.« | Carl-Johan Malmberg, Svenska Dagbladet

»Truman Capote är min generations perfekte författare.« | Norman Mailer