Ansikte mot ansikte

LENA KOLLER [f. 1959] har varit verksam som fotograf sedan 1986. Hennes bilder har bland annat publicerats i Månadsjournalen, ELLE, Clic, Pop och Bibel.

Titel: 
Ansikte mot ansikte
Omslagsbild: 
Lena Koller
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Film, Radio & TV, Populärkultur
Utgivningsdag: 
2022-04-20
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-8023-044-5 [inb]

Lena Koller • Ansikte mot ansikte

Lena Koller är en av landets mest erfarna – och upphöjda – porträttfotografer. I över trettio år har hon fångat musiker, författare, skådespelare och politiker i flykten.

När hon nu för första gången samlar några av sina mest uppmärksammade och unika bilder, tillsammans med ett flertal aldrig tidigare publicerade, blir resultatet inte bara en samling porträtt, utan också ett porträtt av tiden: Internets födelse och digitaliseringens vagga, liksom det kulturella och politiska läget. En tidsanda – nittiotalet – sätts i personlig blixtbelysning, via porträtt av bland andra Erland Josephson, Anne Sofie von Otter, Lisa Nilsson, Katarina Frostenson, Lasse Knutsson, Stellan Skarsgård, Rolf Lassgård, Stina Nordenstam och Bodil Malmsten.

Ansikte mot ansikte är en berättelse om en fotografs väg framåt och uppåt; om hennes inspirationskällor och drivkrafter. En bländare öppnas och släcks. Fram träder en exposé över en generations glädjeämnen och vedermödor. Med texter av Henrik Carlheim-Gyllenskiöld.