Återvändaren

ANDERS SUNDKVIST är född 1959, uppvuxen i Arvidsjaur och Luleå, och sedan 1987 bosatt i Stockholm. Han är författare och arbetar som journalist och redaktör på SVT Nyheter. Brännaren är den fristående uppföljaren till de hyllade kriminalromanerna Återvändaren [2021], som nominerades till Årets bästa debut av Svenska Deckarakademin, och Akrobaten.

Anders Sundkvists hemsida

Anders Sundkvists Instagram

Titel: 
Återvändaren
Författarporträtt: 
Lena Koller
Omslagsdesign: 
Markus Hedström & Lars Sundh
Omslagsbild: 
Joel Cross / Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-04-29
Antal sidor: 
304
ISBN: 
978-91-7893-798-1 [inb]
978-91-7893-799-8 [e-bok]

Anders Sundkvist • Återvändaren

Sensommaren 1983 hittas en pojke död i Luleälven. Trettonårige Johnny Fachs har drunknat, bara dagar innan han skulle börjat åttan, och mycket talar för att han tagit sitt eget liv.

Nästan tjugofem år senare återvänder polisen Erik Borg till sin hemstad för att närvara vid en begravning. Besöket väcker minnen från uppväxten och efter ceremonin ber Borgs gamle klasslärare om ett samtal – ett samtal om Johnny och om vad som egentligen hände den där augustidagen för länge sedan.

Borg börjar nysta i fallet och utredningen för honom snart tillbaka till den egna skoltiden, till klassrummets slutna hierarki. Spåren leder så småningom till högstadiets obs-klass och till sin häpnad inser Erik att endast två av de fem eleverna fortfarande är i livet: den ene avtjänar ett fängelsestraff på Hall, den andre är inlagd på ett behandlingshem.

När han gräver sig djupare in i historien tvingas han konfrontera både egna och andras oförrätter. Och när han tycks närma sig sanningen – en mörk hemlighet som legat dold i över två decennier – blir det uppenbart att det finns krafter beredda att göra vad som helst för att stoppa honom.

»Man känner igen en skicklig författare på att han kan fånga läsaren. Debutanten Anders Sundkvist har den förmågan.« Lotta Olsson rekommenderar Återvändaren i DN

»En av årets bästa deckardebutanter.« Bengt Eriksson, Deckarlogg

»En riktigt bra kriminalroman.« Helenas deckartips

»Välskriven och berörande!« Läsa och lyssna

»En debut som lovar mycket gott inför framtiden.« Bibbloagneta

»En av mina topp fem i år.« Jojjes bokbubbla

»En gripande historia med en djupare dimension som griper tag och berör.« Bokprataren