Baskervilles hund

SIR ARTHUR CONAN DOYLE, född i Edinburgh 1859, var en skotsk läkare och författare, mest känd för sina berättelser om den stilbildande mästerdetektiven Sherlock Holmes. Totalt skrev Doyle 56 noveller och 4 romaner om Holmes och doktor Watson. Han dog 1930 i East Sussex.

Titel: 
Baskervilles hund
Översättning: 
Sven-Ingmar Pettersson
Originaltitel: 
The Hound of the Baskervilles
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Roy Bishop / Arcangel
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-08-25
Antal sidor: 
192
ISBN: 
978-91-8662-937-3 [inb]
978-91-8662-938-0 [e-bok]

Arthur Conan Doyle • Baskervilles hund

Den unge sir Henry Baskerville har ärvt ett gods i sydöstra England – Baskerville Hall på Dartmoorheden. Ute i mörkret och dimmorna över heden finns, enligt en uråldrig legend, en grotesk, mordisk svart hund, som hundratals år tidigare ska ha dödat en anfader till ätten Baskerville. Och vid sidan av den nyligen avlidne sir Charles Baskervilles kropp har man funnit spår av något som förefaller vara en enorm hund.

Fallet intresserar den kräsne detektiven Sherlock Holmes, och han skickar sin vän och vapendragare doktor Watson till det dystra Baskerville Hall för att hedra den döde och göra efterforskningar om heden, dess invånare och dess myter. Både Holmes och Watson avfärdar först historierna om demonhunden, men innan mysteriet får sin lösning kommer dimmorna och mörkret att tätna.

Baskervilles hund är den tredje av Arthur Conan Doyles romaner om geniet och detektiven Sherlock Holmes. Berättelsen publicerades först som följetong i The Strand Magazine under åren 1901 och 1902. I svensk översättning av Sven-Ingmar Pettersson.