Bröllopsbesvär

STIG DAGERMAN , född 1923 i Älvkarleby, var en svensk författare, dramatiker och journalist. Han blev det svenska litterära 1940-talets stora fixstjärna när han som tjugotvååring debuterade med romanen Ormen [1945]. Utöver fyra romaner skrev han ett stort antal noveller, teaterpjäser, dikter, dagsverser och reportage innan han dog för egen hand 1954. Bränt barn och Bröllopsbesvär är de två första böckerna i Modernistas återutgivning av Stig Dagermans författarskap.

Titel: 
Bröllopsbesvär
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2025-01-01
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-8094-704-6 [inb]
978-91-8094-705-3 [e-bok]

Stig Dagerman • Bröllopsbesvär

Det ska firas bröllop i en liten by i Uppland. Den unga bonddottern Hildur ska bli gift med slaktaren Westlund, som är försupen och betydligt äldre. Tidigt på morgonen knackar det på brudens fönster och hon får ett anonymt brev. En sjuk luffare kommer till gården som objuden gäst, och snart börjar hemligheter komma i dagen. Barnet som Hildur väntar är inte slaktarens utan lantarbetaren Martins. Men Martin är försvunnen och slaktaren och pigan Svea tycks dölja något. Allt eftersom dagen framskrider kommer undanträngda konflikter till ytan, och under bröllopsnatten kulminerar dramatiken.

I romanen Bröllopsbesvär [1948], som kom att bli hans sista, inspirerades Stig Dagerman av sin uppväxt på den uppländska landsbygden och lekte med folklustspelets burleska uttryck, samtidigt som våldet och svärtan från hans tidigare böcker fördjupades.