Dagarnas skum

BORIS VIAN [1920–1959] är en av den franska efterkrigstiden mest mytomspunna och originella personligheter. Han var utbildad ingenjör men fick sparken från varje anställning. I stället hängav han sig åt jazz, litteratur och populärkultur. Romanen Dagarnas skum [L'Écume des jours] utkom 1947 och lade grunden till hans berömmelse.

Titel: 
Dagarnas skum
För/efterord: 
Gunnar Nirstedt
Översättning: 
Lars Erik Sundberg
Originaltitel: 
L’Écume des jours
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
László Moholy-Nagy, 7 A.M. New Year’s Morning [cirka 1930]
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-02-13
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-7893-315-0 [inb]
978-91-8063-204-1 [e-bok]

Boris Vian • Dagarnas skum

I Paris exploderar livet och kärleken. Colin är en av stadens lyckligaste. Han är rik och vacker och håller sig med en egen mästerkock, Nicolas, som lagar de mest depraverade rätter åt honom. Hans vän Chick är fattig ingenjör och dyrkar den store filosofen Jean-Sol Partre, som håller hov på stadens kaféer.

När Colin träffar den sköna Chloë och Chick blir förälskad i den lika sköna Alise tycks lyckan vara fulländad. Men Chloë är sjuk och blir allt svagare. Näckrosen som växer i hennes lungor hotar att ta hennes liv. Rummen i Colins lägenhet blir allt mindre, Nicolas mat allt torftigare. Och medan pengarna sinar förvandlas även världen runtomkring, mörknar och sluts ödesdigert kring de älskande.

I översättning av Lars Erik Sundberg, med ett nyskrivet förord av Gunnar Nirstedt, författare och förläggare.

#10 på Le Mondes lista över Århundradets böcker.

»En galen, vacker, rörande roman.« The Independent