De rättrådiga

TINNA LINDBERG [född 1973] bor i Stockholm där hon jobbar som jurist och kommunikatör på Utrikesdepartementet. De rättrådiga är första delen i hennes spänningsserie om diplomaten och antihjälten Linnea Bielke

Titel: 
De rättrådiga (Linnea Bielke, diplomat #1)
Författarporträtt: 
Nadja Sjöström
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com, 2023
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur, Thriller
Utgivningsdag: 
2022-12-29
Antal sidor: 
368
ISBN: 
978-91-8023-917-2 [inb]
978-91-8023-918-9 [e-bok]

Tinna Lindberg • De rättrådiga

Diplomaten Linnea Bielke ska inom kort tillträda sin första ambassadörstjänst och ser fram emot sitt nya liv i Kongo-Kinshasa. Under den förberedande tiden på UD gör hon ett fynd: Hon hittar dokument med ett okänt vittnesmål om flygkraschen i dåvarande Nordrhodesia 1961, där FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld omkom.

Kort efter avslöjandet försvinner dokumenten spårlöst från Linneas tjänsterum. Hennes ambassadörstjänst dras tillbaka och det är uppenbart att någon försöker svartmåla henne. Med hjälp av Barbro Christensen, regeringens utredare i Dag Hammarskjöld-fallet, och vännen och journalisten Mia Holmström börjar hon nysta i vem som vill sätta stopp för hennes karriär.

Samtidigt försvinner en av FN:s miljöexperter i Kongo – en händelse med en särskild koppling till Linneas förflutna – och de tre kvinnorna dras in i en dramatisk, parallell historia. Spåren efter miljöexperten visar sig oväntat leda till Norrlands skogar och till hänsynslösa exploatörer som drömmer om att skapa ett svenskt Klondike.

De rättrådiga är en spänningsroman om ett farligt, storpolitiskt spel där ingen skyr några medel – och om att våga göra det rätta i en värld av anpassliga.

»Berättelsen är oavbrutet spännande och väver elegant samman flera gestalters livsöden med politiska spel både i Sverige och internationellt. De rättrådiga är en mycket välskriven spänningsroman med intresseväckande personporträtt, som ställer flera viktiga frågor om vår samtid.« Betyg: 5 av 5 – Helene Ehriander, BTJ