Den första frosten

ANNA KURU är en svensk deckarförfattare, född och bosatt i Kiruna. Gryningsjakten är tredje boken i hennes uppmärksammade Kiruna-trilogi, efter de hyllade Den första frosten och Norrskensnatten.

Titel: 
Den första frosten
Författarporträtt: 
Sanna Lidström
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Vincent Guth / Unsplash.com
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Skönlitteratur, Thriller
Utgivningsdag: 
2021-10-20
Antal sidor: 
256
ISBN: 
978-91-8023-071-1 [poc]
978-91-7893-487-4 [e-bok]

Anna Kuru • Den första frosten

Allis kan inte glömma det flämtande ljudet av hur hans lungor töms på luft. Så fort hon blundar på kvällen ser hon hans kropp, inklämd under bilens rostiga underrede på verkstaden i Kiruna. Hon hör det ödesdigra ljudet från domkraften innan allt faller: Det förvridna ansiktet. Blodet som droppar när ambulanspersonalen bär ut honom.

I ett försök att komma undan det plågsamma minnet tar Allis sin tillflykt till en ensligt belägen stuga i de norrländska fjällen, där hon ser fram emot att få vara ensam och återhämta sig. Men det finns en annan stuga i trakten. Där bor Jonas, som försöker läka såren efter sitt spruckna förhållande. Och samtidigt har en man vid namn Raumo lämnat Helsingfors för att fjällvandra i Sverige.

När dessa tre livsöden stegvis vävs ihop och fjällsommaren går mot sitt slut befinner sig Allis i en långt farligare situation än hon någonsin kunnat föreställa sig.

 

»Lysande knivskarpt kammarspel om Allis, en ung bilmekaniker i Kiruna.« | Lotta Olsson, DN, väljer årets bästa deckare 2020

»En klart lysande, helt fantastiskt bra, debut.« | I min bokhylla

»Anna Kuru är en utmärkt stilist och det bär raskt framåt genom de korta kapitlen.« | Norrländska socialdemokraten 

»Den första frosten är en bok som man inte släpper taget om förrän den är färdigläst.« | Eva Ulleruds skrivarlya

 

»När man väl låtit sig fångas av Anna Kurus berättelse kan man inte sluta läsa. Hon drar obönhörligt läsaren med sig in i denna förtrollade fjällvärld som har en så stark dragningskraft.« | Ölandsbladet

»Anna Kuru bygger upp en krypande stämning med små medel. Vilken debut!« | Dast Magazine

»En av de bästa nya svenska deckarförfattarna.« | Bengt Eriksson, Deckarlogg