Den gula tapeten

CHARLOTTE PERKINS GILMAN [1860–1935], född i Hartford, Connecticut, var en amerikansk feministisk teoretiker, sociolog, romanförfattare, novellist, poet och dramatiker. Hennes skrifter utgör föregångare till många senare feministiska teoribildningar. Med sin radikala livsattityd har Perkins Gilman varit en förebild för många generationer feminister i USA. Hennes mest berömda verk är novellen Den gula tapeten [1892], skriven i samband med att hon led av en förlossningspykos.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Den gula tapeten
Översättning: 
Ingrid Ingemark
Originaltitel: 
The Yellow Wallpaper
Författarporträtt: 
Hurd
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Isabel Talsma
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-03-03
Antal sidor: 
40
Format: 
120 x 185 mm
ISBN: 
978-91-7781-208-1 [mb]
978-91-7781-209-8 [e-bok]

Charlotte Perkins Gilman • Den gula tapeten

Hon har just fött deras barn. Hennes nedstämdhet efter födseln kallar han »hysteri«. Han hyr vindsvåningen i ett gammalt hus på landet. Här ska hon bara vila – förbjuden att lämna sitt rum. I stället för att bli bättre börjar hon hallucinera och föreställer sig själv krypa tillsammans med andra kvinnor bakom rummets gula tapet. Och i hemlighet nedtecknar hon sina erfarenheter. 

Den gula tapeten [The Yellow Wallpaper, 1892] är den korta men intensiva, gotiska skräckberättelsen, skriven som en dagbok, om en kvinna på en vind – fängslad i sitt kön; av historien. 

Charlotte Perkins Gilmans feministiska novell var länge undangömd i den amerikanska litteraturhistorien. Numera räknas den till klassikerna. Här i svensk översättning av Ingrid Ingemark. 

»En storartad skildring av ett sammanbrott och självklart en tidig feministisk berättelse.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter

»En sextusen ord lång vandring ner i helvetet.« | Helena Dahlgren, 100 hemskaste