Den trånga porten

ANDRÉ GIDE [1869–1951] var en fransk författare, född i Paris. Hans uppfostran var strikt religiös och konflikten mellan asketisk protestantism och gränsöverskridande sexuellt utforskande dryftas i flera av hans autofiktiva romaner. Med Den omoraliske [L’Immoraliste, 1902] etablerades Gides rykte som en av Frankrikes djärvaste stilister, och romanen räknas som ett litterärt landmärke.

Titel: 
Den trånga porten
För/efterord: 
Erik Bergqvis
Översättning: 
Harald Heyman
Originaltitel: 
La porte étroite
Författarporträtt: 
Ottoline Morrell, 1924
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-06-20
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-8094-110-5 [inb]
978-91-8094-111-2 [e-bok]

André Gide • Den trånga porten

Under en azurdränkt sommar i Normandie uppstår en stark och komplicerad kärlek mellan kusinerna Jérôme och Alissa. Den tioårige Jérôme vet att han vill gifta sig med sin elvaåriga kusin, men hon – märkt av moderns livsval och driven av en stark religiös tro – vet att det är en omöjlig väg att gå. I ett försök att rädda Jérômes själ från förfall väljer hon att offra sin kärlek och i stället leva ett liv av självförnekelse och plikt.

Den trånga porten [La porte étroite, 1909] är en roman om kärlek och tro, lidande och livsglädje, ensamhet och frälsning, delvis baserad på André Gides egen förälskelse i en kusin som tonåring. I översättning av Harald Heyman och med ett nyskrivet förord av Erik Bergqvist, poet och kritiker