Det att inte dö

ANNE BOYER [född 1973] är en amerikansk författare. Hon tilldelades 2020 års Pulitzerpris i kategorin General Nonfiction för The Undying och har även mottagit bland annat Cy Twombly Award och 2018 års Whiting Award. Med Klädesplagg mot kvinnor introduceras Anne Boyer för första gången på svenska.

Titel: 
Det att inte dö
Översättning: 
Marie Silkeberg
Originaltitel: 
The Undying
Författarporträtt: 
Cara LeFebvre
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Biografier & Memoarer, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-08-20
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8023-051-3 [inb]
978-91-8023-052-0 [e-bok]

Anne Boyer • Det att inte dö

En vecka efter sin fyrtioförsta födelsedag diagnosticeras den hyllade poeten Anne Boyer med en aggressiv trippelnegativ bröstcancer. För en ensamstående mamma som levt från lön till lön, som alltid varit den omhändertagande snarare än den som tagits om hand, blir den katastrofala sjukdomen en fullständig kris.

Det att inte dö [The Undying] gestaltar ett sjukdomsförlopp förmedlat av digitala skärmar. Fram träder en genreöverskridande väv av cancerbedragare,  lögnaktiga företag och fetischister; av kapitalismens många små mord. En memoar som hudflår läkemedelsindustrin och som placerar Anne Boyer i det sällskap av kvinnliga författare som tidigare skrivit om sin sjukdom och pågående död: Audre Lorde, Kathy Acker och Susan Sontag.

En upprivande skildring av överlevnad, och en Susan Sontags Sjukdom som metafor för 2000-talet.

 I svensk översättning av Marie Silkeberg.

 

 

 

2020 års Pulitzerprisvinnare i kategorin sakprosa

 

»En magnifik och rasande bok.« | Jennifer Szalai, The New York Times

»Anne Boyer har skapat ett djupsinnigt och oförglömligt verk om vår upplevelse av själva livet.« |  Sally Rooney, författare till Normala människor