Det att inte dö

ANNE BOYER, född 1973, är en amerikansk författare och poet. Hon har bland annat belönats med 2018 års Whiting Award och samma års Cy Twombly Award for Poetry. För Det att inte dö [The Undying] tilldelades hon Pulitzerpriset i kategorin General Nonfiction.

Titel: 
Det att inte dö
Översättning: 
Marie Silkeberg
Originaltitel: 
The Undying
Författarporträtt: 
Cara LeFebvre
Omslagsdesign: 
Strick&Williams
Omslagsbild: 
Mykola Davydenko
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Biografier & Memoarer, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-08-20
Antal sidor: 
288
ISBN: 
978-91-8023-051-3 [inb]
978-91-8023-052-0 [e-bok]

Anne Boyer • Det att inte dö

En vecka efter sin fyrtioförsta födelsedag diagnosticeras den hyllade poeten Anne Boyer med en aggressiv trippelnegativ bröstcancer. För en ensamstående mamma som levt från lön till lön, som alltid varit den omhändertagande snarare än den som tagits om hand, blir den katastrofala sjukdomen en fullständig kris.

Det att inte dö [The Undying] gestaltar ett sjukdomsförlopp förmedlat av digitala skärmar. Fram träder en genreöverskridande väv av cancerbedragare, lögnaktiga företag och fetischister; av kapitalismens många små mord. En memoar som hudflår läkemedelsindustrin och placerar Anne Boyer i det sällskap av kvinnliga författare som tidigare skrivit om sin sjukdom och pågående död: Audre Lorde, Kathy Acker och Susan Sontag. En upprivande skildring av överlevnad, och en 2000-talets motsvarighet till Susan Sontags Sjukdom som metafor.

I svensk översättning av Marie Silkeberg.

 

 

2020 års Pulitzerprisvinnare i kategorin sakprosa

»En magnifik och rasande bok.« Jennifer Szalai, The New York Times

»Ett djupsinnigt och oförglömligt verk om vår upplevelse av själva livet.« Sally Rooney, författare till Normala människor

»Språket är flödande, med en personlig och upprorisk ton.« Marianne Berglund, BTJ

»Anne Boyer är en oumbärlig röst, och detta är en oumbärlig bok: en kropps akuta försök att finna ett språk för att berätta för oss vad den vet.« | Jonathan Lethem