Dialoger

PLATON [428–347 f.Kr] var en grekisk filosof, matematiker och författare, vars verk har haft en närmast oöverskådlig betydelse för det västerländska tänkandet. Kristna kyrkan är starkt påverkad av hans idélära och med verk som Staten grundades den politiska filosofin. Cirka 387 f.Kr. instiftade Platon i antikens Aten sin egen akademi, västvärldens första institution för studier i filosofi.

Titel: 
Dialoger
Översättning: 
Ellen Wester, Johan Bergman, Claes Lindskog
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Sigmund / Unsplash.com, 2023
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Filosofi & Religion, Klassiker, Översatt
Utgivningsdag: 
2023-06-26
Antal sidor: 
384
ISBN: 
978-91-8063-703-9 [inb]
978-91-8063-599-8 [e-bok]

Platon • Dialoger

I Dialoger samlas ett antal av Platons mest berömda texter: verk skrivna i samtalsform och ofta med Platons lärare Sokrates i en av de centrala rollerna. Sokrates föddes cirka 469 f.Kr. och dog 399 f.Kr, efter att ha dömts till döden för »ogudaktighet« och för att vara en »ungdomens förförare«. I den tidiga dialogen Sokrates försvarstal skildras Sokrates försvar mot anklagelserna.

I Kriton samtalar Sokrates och hans rike vän Kriton om rättvisa och orättvisa. Sokrates menar att orättvisa inte ska besvaras med ytterligare orättvisa, och vägrar låta Kriton hjälpa honom fly från fängelset. Symposion – på svenska kallad Gästabudet – är ett av Platons mest kända verk. Handlingen utspelar sig på ett gästabud, där en samling framstående atenare i tur och ordning håller lovtal till Eros, kärleken, fram till avslutningen där Sokrates förklarar hur kärleken kan leda människan till sanningen.

Denna volym innehåller även Gorgias (om retorikens väsen), Faidon (som skildrar Sokrates syn på livet efter döden), samt Faidros, där Platon återkommer till frågan om kärleken. I svensk översättning av Ellen Wester, Johan Bergman och Claes Lindskog.