Dorian Grays porträtt

OSCAR WILDE [född 1854 i Dublin, död 1900 i Paris] var en irländsk prosaist, dramatiker, essäist och poet. Wildes betydelse som symbol för förföljda homosexuella i världen är omätlig. Wilde själv dömdes till fängelse och straffarbete, verken bojkottades, dramatiska uppsättningar lades ner och han smutskastades offentligt. De mest berömda prosaverken är den faustiska romanen Dorian Grays porträtt [The Picture of Dorian Gray, 1890] och den självbiografiska boken om domen och fängelsevistelsen, De Profundis [1905].

Läs ett smakprov...
Titel: 
Dorian Grays porträtt
Översättning: 
Nils Selander, reviderad av Vera Silverstolpe
Originaltitel: 
The Picture of Dorian Gray
Författarporträtt: 
Foto: Napoleon Sarony, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Elisabetta Catalano
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-01-20
Antal sidor: 
240
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-908-2 [inb]
978-91-7499-907-5 [e-bok]

Oscar Wilde • Dorian Grays porträtt

Dorian Grays porträtt är Oscar Wildes roman om en vacker ung man som blir avmålad av en konstnär – och vars porträtt åldras i hans ställe. Av en äldre vän förleds Dorian Gray att följa sina begär, vilka konsekvenserna än blir, för honom själv eller andra. Trots det undkommer han alltid ostraffad. Hans målade porträtt blir däremot allt mer vanställt. Till sist står Dorian Gray inte ut längre.

Dorian Grays porträtt, dandyromanernas dandyroman, är en berättelse vars huvudfigur har kommit att beteckna fenomen långt utanför litteraturens gränser, och till och med gett namn åt en sjukdomsdiagnos.

En av den engelska litteraturens största klassiker, i svensk översättning av Nils Selander.

Omslagsbild: Helmut Berger porträtterad av Elisabetta Catalano.

»Wilde behöver inte kritikernas godkännande. Läsningens njutning är lika oemotståndlig som oupphörlig.« | Jorge Luis Borges