Carl Jonas Love Almqvist Drottningens juvelsmycke

CARL JONAS LOVE ALMQVIST [1793–1866] är en av svensk litteraturs mest originella författare. Romantiker, realist, tidig feminist och radikal inte minst som aktivt verkande för allmän rösträtt. Hans mest kända verk är den historiska romanfantasin om mordet på Gustav III, Drottningens juvelsmycke [1834], och den samhällsomstörtande kärleksromanen Det går an [1839], i vars kölvatten det uppstod en hel »Det går an«-litteratur och som omintetgjorde Almqvists civila karriär i Sverige.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Drottningens juvelsmycke
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Barry Druxman
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2016-03-19
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8602-175-7 [inb]
978-91-7499-498-8 [e-bok]

Carl Jonas Love Almqvist • Drottningens juvelsmycke


Drottningens juvelsmycke är den stora svenska klassikern om androgynen. Dess huvudperson Tintomara är den svenska litteraturens Hen med stort H, queer långt före ordet uppfanns. Dessutom ett paradisbarn: en varelse bortom ont och gott.

Carl Jonas Love Almqvists mest kända roman utspelar sig mitt i händelserna kring Gustav III:s maskeradbal, då kungen blir mördad (1792). Boken liknar inte något annat i litteraturen men känns också förunderligt samtida. Den träffar i ett hjärta av Sveriges historia, där konungamordet kommit att stå i centrum genom dess upprepning i ett statsministermord 1986. Men framför allt, i en tid när könet håller på att implodera, visar läsningar av Tintomara på nya beteendemönster bortom könsteatern.