Eileen

OTTESSA MOSHFEGH är en amerikansk författare från New England. Hennes första roman, Eileen, hyllades unisont i pressen, vann en PEN Hemingway Award i kategorin »Bästa debutroman« och nominerades till både Man Booker Prize och National Book Critics Circle Award. Hennes Ett år av vila och avkoppling [My Year of Rest and Relaxation, 2018], valdes till en av årets bästa böcker av New York Times.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Eileen
Översättning: 
Alva Dahl
Originaltitel: 
Eileen
Författarporträtt: 
Kimiya Ayubi
Omslagsbild: 
Amani Willett
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-05-12
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-7781-942-4 [pocket]
978-91-7781-200-5 [inb]
978-91-7781-201-2 [e-bok]

Ottessa Moshfegh • Eileen

Det är inte mycket med julen som gör Eileen Dunlop särskilt glad. Hon är en försynt men djupt bekymrad ung kvinna fångad mellan rollen som sin alkoholiserade pappas vårdare och ett dagjobb som sekreterare på Moorehead, ett ungdomsfängelse för pojkar, fullt av sina egna vardagliga fasor.

Eileen håller på att förtäras av bitterhet och självförakt, och kompenserar sina dystra dagar med perversa fantasier och drömmar om att fly till storstaden. Samtidigt fyller hon sina nätter och helger med snattande och med att förfölja en fängelsevakt vid namn Randy.

När den smarta, snygga och gladlynta Rebecca Saint John dyker upp som Mooreheads nya kurator blir Eileen hänförd och lyckas inte motstå det som till en början framstår som en mirakulös, knoppande vänskap. I en Hitchcockartad vändning drar hennes tillgivenhet för Rebecca slutligen in henne i ett brott som går bortom hennes vildaste föreställningar.

»Gnistrande litteratur. Som få andra lyckas Ottessa Moshfegh skildra livet som en trång och smutsig bur, och samtidigt få mig att frusta av skratt.« Johanna Frid, DN

»Eileen är en romanhjältinna som saknar motstycke.« Anna Lundvik, Sydsvenskan

»Eileen är en häpnadsväckande roman, rakt igenom mörk och överraskande.« Washington Post

»Originell, modig, mästerlig.« The Guardian

»Fullmatad med välformulerade meningar jag vill minnas. Moshfegh tar mig som läsare som gisslan.« Karenina.se