Eira själv

CAMILLA GRIPE är en svensk barnboksförfattare, dotter till Maria och Harald Gripe. Eira själv är tredje boken i Modernistas pågående återutgivning av hennes populära serie barnböcker om 1600-talsflickan Eira.

Titel: 
Eira själv (Eira #3)
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Barn
Utgivningsdag: 
2023-04-25
Antal sidor: 
176
ISBN: 
978-91-7781-513-6 [häftad]
978-91-7781-514-3 [e-bok]

Camilla Gripe • Eira själv

I tre år har Eira arbetat åt Fru Grevinnan på godset. Först med att skura, tvätta och skrubba, sedan i köket och till sist som hushållerska. Hon har både en egen kammare och egna uppgifter. Dessutom känner Grevinnan till Eiras kunskaper inom örtmedicin och hon blir ofta inkallad för att bota krämpor hos familjen och deras gäster.

Eira har allt hon behöver, men hon drömmer om livet utanför godset. Om sina föräldrar och lillebror Simon som hon bara hinner träffa vid korta besök. Om örterna och mor Alma. Hon längtar efter att simma i sjön Nålaöga, och när hon tänker på smeden Einar hettar det till i kinderna. Men det finns de inne i byn som fortfarande tror att Eira är en trollpacka. Och kvinnor som under 1600-talet dömdes för trolldom gick mot en säker död.

Med illustrationer av Måd Olsson-Wannefors.

»Gripe skapar en fin tidskänsla med ett utomordentligt vackert språk. Illustrationerna av Måd Olsson-Wannefors är dramatiskt suggestiva, de ökar textens dynamik och bidrar även till läsarens textförståelse. Välmotiverad återutgivning!« Betyg: 4 av 5 – Jan Hansson, BTJ