Ett porträtt av författaren som ung

JAMES JOYCE [1882–1941], irländsk författare, är en av den modernistiska litteraturens portalfigurer. Romanen Odysseus [Ulysses, 1922] brukar betraktas som den modernistiska erans mest inflytelserika verk

Läs ett smakprov...
Titel: 
Ett porträtt av författaren som ung
För/efterord: 
Jonas Ellerström
Översättning: 
Ebba Atterbom
Originaltitel: 
A Portrait of the Artist as a Young Man
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-04-28
Antal sidor: 
272
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7499-299-1 [inb]
978-91-7701-193-4 [e-bok]

James Joyce • Ett porträtt av författaren som ung

Ett porträtt av författaren som ung [1916] gjorde James Joyce till en ledargestalt för den litterära modernismen över hela Europa. Romanen utspelar sig i författarens hemland Irland och berättar i fem episoder om Stephen Dedalus barndom. Handlingen baseras helt och hållet på Joyces eget liv och utgör ett privat manifest inte minst genom sin vassa självständighetsförklaring gentemot katolicismen. Joyce uppfann ett nytt sätt att skriva roman på. Han övergav det traditionella berättandet för att i stället återge en medvetandeström, samt lanserade sina epifanier; ögonblickliga uppenbarelser som i sin vardaglighet låter ana ett större livssammanhang.

Genom den amerikanske poeten Ezra Pounds rekommendation publicerades Portrait of the Artist as a Young Man som följetong i tidskriften The Egoist 1914/15, innan den gavs ut i bokform året efter. I dag, hundra år efter att boken kom ut, räknas Ett porträtt av författaren som ung till världslitteraturens mest betydande självbiografiska texter. Boken rankades av Modern Library som 1900-talets 3:e bästa engelskspråkiga roman (med Joyces Ulysses som #1).

En klassiker i egen rätt är Ebba Atterboms svenska översättning, som här återutges med ett nyskrivet förord av förläggaren och författaren Jonas Ellerström.

»James Joyce är en stilistisk mästare.« | Mattias Lahti Davidsson, Dagens bok

»Joyce gjorde på egen hand slut på 1800-talet.« | T. S. Eliot

»James Joyce revolutionerade 1900-talslitteraturen.« | Time Magazine