Fahrenheit 451

RAY BRADBURY [1920–2012] var en amerikansk romanförfattare och novellist. Han skrev 27 romaner och mer än 600 noveller, mestadels i genrerna science fiction och skräck. Hans i särklass mest berömda verk är den dystopiska romanen Fahrenheit 451 [1953], mångfaldigt prisbelönt och ständigt omtryckt. Romanen filmatiserades 1966, av den store »Franska nya vågen«-regissören François Truffaut och är nu under produktion som ny, stor TV-serie på HBO, med Michael B. Jordan i en av huvudrollerna.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Fahrenheit 451
Översättning: 
Siv Nordin
Originaltitel: 
Fahrenheit 451
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Oote Boe Ph
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-11-10
Antal sidor: 
160
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-531-0 [inb]
978-91-7781-532-7 [e-bok]

Ray Bradbury • Fahrenheit 451

Guy Montag är ingen vanlig brandman. Han tänder eldar i stället för att släcka dem. På statens uppdrag bränner han böcker, alla gamla tryckta böcker som kan kallas »litteratur« och som därigenom förväntas kunna få folk att spåra ur och inbilla sig att de kan förändra världen. Han bränner både böckerna och husen där han hittat dem – ibland även människorna i husen, om de knusslar. Sedan åker han hem till sin hustru Mildred, som tillbringar dagarna framför TV:n.

Men så lär Guy känna Clarisse, en sjuttonårig granne, som får honom att börja tänka – och han inser vilken kraft som finns i egna, självständiga tankar och vilken hjälp han får från den av alla så hatade litteraturen. Omgivningen registrerar hur Guy går från att vara en statens trogne tjänare till att bli statens fiende.

Ray Bradburys Fahrenheit 451, betitlad efter den temperatur vid vilken papper självantänder, är en av världslitteraturens största klassiker i den dystopiska genren, en roman vars budskap i dag känns mer levande och relevant än någonsin. Här i svensk översättning av Siv Nordin.

»Briljant. Lika skrämmande som genial. Ray Bradburys uppgörelse med den här galna världen, vilken uppvisar många alarmerande likheter med vår egen, upphör aldrig att fascinera.« | The New York Times

»Hans litterära magi har en besk smak av modern kemi, eller alkemi. I vetenskapens marginal leker han fantasifullt. Vackert och obevekligt.« | Arthur Lundquist