Förnuft & känsla

JANE AUSTEN [1775–1817] var en engelsk författare, född i Steventon, Hampshire. Hennes romaner var realistiska, bitande ironiska skildringar av den engelska överklassen och inte minst kvinnans roll i den. I dag räknas hon till en av de största brittiska romanförfattarna genom tiderna. Mest berömda är kanske romanerna Förnuft & känsla [Sense & Sensibility, 1811], Stolthet & fördom [Pride & Prejudice, 1813] och den postuma Övertalning [Persuasion, 1818], men den i dag mest kritikerhyllade är Emma [1816].

Läs ett smakprov...
Titel: 
Förnuft & känsla
Översättning: 
Marie-Louise Elliott
Originaltitel: 
Sense & Sensibility
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Sam Breach, »Siren Songs Jelly Fish«, modell: Jen Brook
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2016-06-17
Antal sidor: 
384
Format: 
110 x 135 mm
ISBN: 
978-91-7645-365-0 [inb]
978-91-7645-366-7 [e-bok]

Jane Austen • Förnuft & känsla

Marianne Dashwood är impulsiv och låter sig lätt dras med i de stora känslornas spel. Motsatsen till sin förståndiga och balanserade syster Elinor. Marianne, passionerad och romantisk, faller för den charmiga men opålitliga John Willoughby, medan Elinor stoiskt hanterar nyheten om att den hon älskar, Edward Ferrars, är trolovad med en annan.

Jane Austens första roman Förnuft & känsla skildrar med unik exakthet övergången mellan upplysning och romantik, genom två oförglömliga kvinnogestalter. Historien om Marianne och Elinor Dashwood har aldrig slutat fascinera läsare världen över. En av den engelska litteraturens stora klassiker, här i översättning av Marie-Louise Elliott.

»Bredvid Jane Austen är James Joyce oskuldsfull som gräs.« | W. H. Auden

»Jane Austens romaner har den permanenta kvaliteten hos riktig litteratur.« | Virginia Woolf

»Det som verkligen fascinerar Jane Austen är inte de platta kavaljererna, eller ens kärleken till dem. I stället är det konsten att leva, klarsynt men hänsynsfullt, innerligt men behärskat på samma gång.« | Lyra Ekström Lindbäck, Dagens Nyheter

»Jane Austens blick för sin egen samtids spelregler får oss att se våra.« | Jesper Högström, Expressen