Fosterlandets son

RICHARD WRIGHT föddes 1908 på en plantage i Mississippi och avled i Paris 1960. Han var i praktiken autodidakt, eftersom han tvingades avsluta sina studier för att försörja sin familj. Fosterlandets son, hans första roman, utkom 1940. Den presenteras här med förord av författaren Aleksander Motturi.

Titel: 
Fosterlandets son
För/efterord: 
Aleksander Motturi
Översättning: 
Gösta Olzon
Originaltitel: 
Native Son
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2022-06-10
Antal sidor: 
448
ISBN: 
978-91-8023-461-0 [inb]
978-91-8023-462-7 [e-bok]

Richard Wright • Fosterlandets son

Tjugoårige Bigger Thomas från södra Chicago bor med mor och syskon i en förfallen lägenhet full av råttor. Det är 1930-tal, och en svart ung man har få möjligheter utöver de till synes förutbestämda: våld och kriminalitet. Han planerar ett rån med sina vänner, men det blir inte av. I stället får han jobb hos den förmögna familjen Dalton och står plötsligt främmande och språklös i en ny värld.

Bigger har aldrig haft ett eget rum och förstår inte de vita människornas vänlighet. När dottern i huset, den hängivna kommunisten Mary, introducerar honom för sin progressiva pojkvän och vill umgås som vänner växer spänningarna. Han blir alltmer desorienterad, och frustrerad. Katastrofen verkar till slut omöjlig att undvika.

Richard Wrights roman är en krass och skakande skildring av ett samhälle där en svart amerikan inte kan bli någon annan än den som omvärlden förväntar sig.

»Det finns ingen svart amerikan som inte har en egen Bigger Thomas inuti kraniet.« James Baldwin