Green Girl

KATE ZAMBRENO [född 1977] är en amerikansk författare som jämförts med såväl Kathy Acker som Elfriede Jelinek och Virginia Woolf. I likhet med den hyllade Hjältinnor [2012], en hybrid mellan självbiografi, dagbok, essä och roman, iscensätter hon i sin andra roman Green Girl en dialog med äldre litteratur ur en kvinnas perspektiv.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Green Girl
Översättning: 
Helena Fagertun
Originaltitel: 
Green Girl
Författarporträtt: 
Tom Hines
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Pablo Alfieri
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-08-11
Antal sidor: 
272
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-700-4 [inb]
978-91-7701-701-1 [e-bok]

Kate Zambreno • Green Girl

Ruth är en ung amerikanska i London. Om dagarna jobbar hon på parfymavdelningen på varuhuset Horrids, där hon försöker sälja parfymen Desire. Om kvällarna och nätterna rör hon sig genom en värld som liknar en enda ögonlob riktad mot henne. Vem är det som berättar hennes historia? Hur ska vi förstå den grymma tydlighet med vilken hon beskrivs?

Kate Zambrenos succéroman Green Girl [2014] har jämförts med moderna klassiker som Sylvia Plaths Glaskupan, Jean Rhys Godmorgon, midnatt! och Clarice Lispectors Stjärnans ögonblick. Bokens hjältinna pendlar mellan tillstånd av alienation och intensiv närvaro. I filmen om henne själv, som hon oupphörligen har den ambivalenta känslan av att befinna sig i, liknar hennes roll »ett frågetecken, ett mysterium«. Hon gör allt för att spela rollen perfekt.

Green Girl börjar redan framstå som en feministisk klassiker. Boken kom ut första gången 2011, men skrevs om och gavs ut igen: det är versionen från 2014 som tagit kritiker och läsare med storm.

I svensk översättning av Helena Fagertun.

»I korta, intensiva stycken skriver Zambreno sin roman; stenhårda, glimrande som ädelstenar.« | Therese Eriksson, SvD

»Det är i stort sett omöjligt att lägga boken ifrån sig. Helena Fagertuns översättning är fenomenal med exakt gehör för ordens valörer.« | Malin Lindroth, Göteborgs-Posten

»Det påminner om franska nya vågen-filmer, om Marguerite Duras distanserade blick.« | Ida Therén, Jönköpings-Posten

»Golvande läsning.« | Kristin Lundell, Fokus

»Den här boken innehåller smärtsamt träffande formuleringar om att vara ung kvinna, att stå utanför, att vara ständigt betraktad och betrakta sig själv utifrån upplevda blickar... Att lägga ifrån sig boken är omöjligt.« | Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren

»Elegant, kristallklar. Enastående läsning.« | L. A. Review of Books

»Kate Zambrenos Ruth är litteraturens lost girl. En plågsam, briljant bok.« | Kate Durbin