Inga som vi

STEPHEN BEST är kulturteoretiker och professor i afroamerikansk litteratur på UC Berkeley i Kalifornien. Hans skrivande kretsar bland annat kring afroamerikansk kulturhistoria, slaveriet som historiografiskt problem och lagstiftningens retorik och poetik.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Inga som vi
För/efterord: 
Viola Bao
Översättning: 
Viola Bao
Originaltitel: 
None Like Us: Blackness, Belonging, Aesthetic Life
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Häftad
Genre: 
Samhälle & Politik
Utgivningsdag: 
2023-12-19
ISBN: 
978-91-7893-313-6 [häftad]
978-91-7893-314-3 [e-bok]

Stephen Best • Inga som vi

Vi introducerar ett helt nytt format – översatta essäer publicerade i enskilda häften med varsitt nyskrivet förord – för att texter är till för att cirkuleras, distribueras och spridas. Serien kommer bestå av 3–4 utgivningar per säsong, från James Baldwins klassiska kritik av den amerikanska protestromanen och en rad nyckeltexter inom postkolonial feministisk estetik (Gloria Anzaldúa, Audre Lorde), till minnesforskare (Marianne Hirsch) och samtida teoretiker inom afropessimism och kritisk rasteori (Denise Ferreira da Silva, Fred Moten, med flera).

Under våren 2020 publiceras Gloria Anzaldúas Tala i tungor [1979], en uppgörelse med en rasistisk litteraturvärld; Stephen Bests Inga som vi [2018] som vill bort från en kollektiv melankolisk upptagenhet vid traumat; och en volym med tre av Audre Lordes allra mest berömda och kanoniserade essäer från sjuttiotalet: »Härskarens verktyg kommer aldrig att montera ner härskarens hus« [1979], »Mina ord kommer att finnas kvar« [1977] och »Förvandlingen av tystnad till språk och handling« [1977].

I svensk översättning av Viola Bao.