Intet liv

NINA BOURAOUI föddes i Rennes 1967 med fransk mor och algerisk far. Hon levde sina första fjorton år i Alger, därefter i Zürich och Abu Dhabi. I dag är hon bosatt i Paris. Hon debuterade som författare 1991 med Förbjuden betraktelse [La voyeuse interdite], en roman som skildrar en muslimsk flickas uppror mot sin familj. Året efter följdes den upp med den absurdistisk-barocka romanen Intet liv [Poing mort]. I dag är Bouraoui översatt till ett femtontal språk. 2005 tilldelades hon det prestigefyllda priset Prix Renaudot.

Twitter

Läs ett smakprov...
Titel: 
Intet liv
För/efterord: 
Jenny Högström
Översättning: 
Jonas Wicktor
Originaltitel: 
Poing mort
Författarporträtt: 
Raphael Devynck Sauvillers
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Lucian Freud, »Girl With a Kitten«
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-04-14
Antal sidor: 
80
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7701-132-3 [inb]
978-91-7701-184-2 [e-bok]

Nina Bouraoui • Intet liv

Nattetid korsar hon kyrkogårdens alléer och sektioner, stannar här och där vid gravmonumenten. Om dagen betraktar hon, med ironiskt överseende, människor som kommer och sörjer sina förlorade anhöriga. Redan som tioåring fann hon sitt hem på kyrkogården, då hon försvor sig åt döden – som de dödas väkterska.

Nina Bouraouis tidiga roman Intet liv framstår alltmer som en klassiker i den franska litteraturen. En brutalt fysisk, sällsamt poetisk berättelse om en flickas och en kvinnas vägran att passa in hos omvärlden på bekostnad av sitt inre. Hon säger nej till hela spelet omkring sig: hemmet, skolan, samhället – till sist även nej till sin egen kropp.

I svensk översättning av Jonas Wicktor och med ett nyskrivet förord av författaren och kritikern Jenny Högström.

»Nina Bouraoui är litteratur i absolut världsklass.« | Lyra Ekström Lindbäck, DN

»En liten svart pärla i den franska samtidslitteraturens smyckeskrin. Får mig att associera till såväl Djuna Barnes som Kathy Acker.« | Amanda Svensson, Helsingborgs Dagblad

»En klassiker i den franska litteraturen.« | Bo Bjelvehammar, Tidningen Kulturen

»Bouraoui frammanar en stämning som är så suggestiv att man som läsare blir helt uppslukad. Språket är poetiskt, expressivt, fantasifullt och ibland helt överdådigt. Intet liv är en mycket speciell bok som bör läsas i ett andetag.« | Lyrans Noblesser