Irländska tragedier

WILLIAM TREVOR [1928–2016], född 1928 i Cork, arbetade bland annat som lärare och träsnidare innan han debuterade som författare 1958. Romanen Av den andra skolan blev genombrottet och belönades med Hawthornden Prize. Bland hans övriga priser märks The Royal Society of Literature Prize och Whitbread Prize for Fiction

Läs ett smakprov...
Titel: 
Irländska berättelser
För/efterord: 
Lars-Håkan Svensson
Översättning: 
Birgit Edlund & Lina Erkelius
Författarporträtt: 
Eamonn Mccabe
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Homer Sykes
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-02-07
Antal sidor: 
560
ISBN: 
978-91-7781-963-9 [Inb]

William Trevor • Irländska tragedier

Irländaren William Trevors romaner är tragedier, vemodigt desillusionerade och lika storslagna som ömkligt mänskliga. Tragedin är hela Irlands, men den kommer till uttryck i varje enskilt livsöde, i nyanserade och inkännande personporträtt. 

Femtonårige Timothy Gedge tjuvlyssnar, smyger utanför fönster och tillskansar sig människors hemligheter i den lilla staden Dynmouth; när han till slut använder sin makt, på en talangjakt, inför allas blickar, blir följderna katastrofala. Kusinerna Willie och Marianne, den ene född på Irland, den andra i England, drivs av omständigheterna mot sin katastrof. Men när den ensamme pojken Harry lär känna ett tyskt par, som flyttar till hans landsortsstad, börjar en känsla av hopp växa. 

I romanerna Färdvägar och Ödets narrar, samt kortromanen Kvällar på Alexandra, vilka här samlas i en volym, träder William Trevor fram som en irländsk tragöd, med sparsmakad stil och osviklig känsla för små människors stora öden. Romanerna är översätta till svenska av Birgit Edlund, Kvällar på Alexandra av Lina Erkelius, med ett nyskrivet förord av poeten och litteraturkritikern Lars-Håkan Svensson. 

»William Trevor var vår tids Tjechov.«  | Wall Street Journal 

»William Trevor undersöker – med torr humor, ofta med svärta och samtidigt med stor medkänsla – de oändliga komplexiteterna i vad det innebär att vara människa.« | The New York Times Book Review 

»En glittrande pärla i bokfloden.« | BTJ