Krig och fred 1

LEO TOLSTOJ [1828–1910] är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket och en av de mest inflytelserika i hela världslitteraturen. De mest berömda verken är romanerna Krig & fred och Anna Karenina. Leo Tolstoj var kristen anarkist, anarkopacifist och hängiven vegetarian.

Titel: 
Krig och fred 1
Översättning: 
Hjalmar Dahl
Originaltitel: 
Война и мир
Författarporträtt: 
Sergej Prokudin-Gorskij
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2025-08-29
Antal sidor: 
650
ISBN: 
978-91-7645-232-5 [inb]
978-91-7645-231-8 [e-bok]

Leo Tolstoj • Krig och fred 1

1805 i Sankt Petersburg, huvudstad i det ryska kejsardömet. Anna Pavlovna Scherer håller en luxuös bjudning för noblessen. Där finns Pierre Bezuchov, illegitim son till en förmögen och döende greve, och hans vän Prins Andrej Bolkonskij, som tröttnat på både sin fru och societetslivet. Samtalen överskuggas av det förestående kriget.

I Moskva, en lantlig kontrast till det mondäna, mer europeiska Sankt Petersburg, bor familjen Rostov. Den trettonåriga dottern, grevinnan Natasha, är förälskad men föremålet för hennes kärlek bereder sig för att gå ut i krig. Skräcken sprider sig över landet när Napoleons armé marscherar in i Ryssland, och Pierres, Andrejs och Natashas liv förändras för alltid.

Krig & Fred är Leo Tolstojs episka panorama över 1800-talets Ryssland, och över Napoleons invasion av landet som – till följd av Rysslands ödeläggande av stora landområden såväl som en sträng vinter – ledde fram till hans slutgiltiga fall från makten. I översättning av Hjalmar Dahl.