Livet en bruksanvisning

GEORGES PEREC [1936–1982] är den konceptuella litteraturens franske mästare, författare till romanklassiker som Livet en bruksanvisning, Försvinna och W eller minnet av barndomen.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Livet en bruksanvisning
För/efterord: 
Jesper Olsson
Översättning: 
Sture Pyk
Originaltitel: 
La vie mode d'emploi
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
ISBN: 
978-91-7781-020-9 (inb)
978-91-7781-021-6 (e-bok)

Georges Perec • Livet en bruksanvisning

I Georges Perecs storslagna och intrikata romanbygge Livet en bruksanvisning lär vi känna invånarna på Parisadressen rue Simon-Crubellier nr 11 - eller mänskligheten i form av ett pussel. I centrum står den excentriske engelske miljonären Bartlebooth och hans betjänt Smautf, samt finsnickaren Winckler. Tillsammans deltar de i Bartlebooths gåtfulla och världsomspännande pusselprojekt, som liknar ett försök att låta den regelstyrda leken triumfera gentemot livet självt men där livet får sista ordet. 

Livet en bruksanvisning [La vie mode d'emploi, 1978] består av 99 kapitel som blandar litterära och ickelitterära stilar, klassiska former och bruksspråk, skrönor, kvasidokumentära historier, data över ting, och allt anknutet till människorna i ett hus.

En av 1900-talets stora franska romanklassiker, här i Styre Pyks hyllade svenska översättning och med ett nyskrivet förord av kritikern och litteraturforskaren Jesper Olsson.