Maffiabröder

NICHOLAS PILEGGI [f.1933] är en amerikansk författare, producent och manusförfattare. Mest känd är han för boken Maffiabröder [Wiseguy: Life in a Mafia Family, 1986] som blev filmen Goodfellas. Filmmanuset gav Pileggi en Oscarsnominering.

Titel: 
Maffiabröder
Översättning: 
Gösta Zetterlund
Originaltitel: 
Wiseguy: Life in a Mafia Family
Författarporträtt: 
Sigrid Estrada
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com (Hayden Wilkinson / Ken Morris / Nick Starichenko / Jogendra Kumar)
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Biografier & Memoarer, Reportage
Utgivningsdag: 
2022-02-17
Antal sidor: 
272
ISBN: 
978-91-8023-489-4 [poc]
978-91-8023-547-1[e-bok]

Nicholas Pileggi • Maffiabröder

Redan som tolvåring vet Henry Hill hur man äger världen – genom att bli en person att räkna med inom maffian, en maffiabroder. När han vägrar samarbeta med polisen vinner han förtroende från två ledande figurer i New Jerseys undre värld. Paul Vario och Jimmy Burke arbetar för familjen Lucchese, en av de fem mäktiga familjer som utgör maffian i New York-området. Henry Hill knyts till verksamheten, som består av en rad kriminella aktiviteter: pengatvätt, droghandel, hasardspel, utpressning och mord.

Maffiabröder är bästsäljaren som låg till grund för Martin Scorseses storfilm Goodfellas med Robert De Niro och Ray Liotta i huvudrollerna. Kriminalreportern Nicholas Pileggis sanna redogörelse för Henry Hills liv är klassisk och högklassig true crime som skildrar maffialivet från insidan.

I svensk översättning av Gösta Zetterlund.

»Den bästa bok som skrivits om organiserad brottslighet.« Cosmopolitan