Min värld smälter

LINE NAGELL YLVISÅKER är en norsk författare, fotograf och journalist, bosatt på Svalbard. I tolv år arbetade hon på Svalbardposten. Min värld smälter är hennes första bok.

Titel: 
Min värld smälter
Översättning: 
Cajsa Mitchell
Originaltitel: 
Verda mi smelter - Å leve med klimaendringar på Svalbard
Författarporträtt: 
Ragnhild Utne
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Chris Marquardt / unsplash.com, 2021
Bandtyp: 
Danskt band
Genre: 
Reportage, Samhälle & Politik
Utgivningsdag: 
2021-03-01
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-7893-800-1[db]
978-91-7893-801-8 [e-bok]

Line Nagell Ylvisåker • Min värld smälter

2015 går en kraftig lavin i Longyearbyen, Svalbard. En flicka och en familjefar dör. Åren därpå inträffar flera jordskred. Ett hus i stadens centrum förstörs av en ny lavin. Någonting är – uppenbart – fel på Svalbard. Sedan 1961 har ögruppen värmts upp sex gånger snabbare än resten av världen.

Longyearbyen är också journalisten Line Nagell Ylvisåkers hem. Vad händer egentligen med staden där hon byggt hus och uppfostrat sina två barn? I jakten på svar söker hon upp den meteorolog som hamnade under snömassorna 2015. Hon besöker fiskaren, med 40 vintrar bakom sig. Hon finner Svalbard-skogarnas historiska fossiler och möter isbjörnar i jakt på föda. Under ett år följer hon arbetet med att säkra Longyearbyen mot naturförändringarna.

Min värld smälter är en berättelse om att leva mitt i klimat - förändringarna; ett undersökande och personligt reportage som visar hur uppvärmningen påverkar våra liv – ett trauma som utspelar sig rakt framför våra ögon.

»Line Nagell Ylvisåker skriver en temperamentsfull litterär sakprosa, med inslag av överraskande, slående och poetiska bilder.« Dagbladet

»En bladvändare och en rysare, som visar att vi lever mitt i ett pågående trauma.« Karenina.se

»En skrämmande inblick i hur klimatförändringarna påverkar Svalbard och vad det innebär för hela världen. En bladvändare i dokumentärgenren.« Tidskriften Altså