Morden på Rue Morgue: Auguste Dupin-novellerna

EDGAR ALLAN POE föddes i Boston 1809. Efter korta försök inom universitetsvärlden och militären började han verka som litteraturkritiker och författare. Han debuterade med romanen Gordon Pyms äventyr [1838], men det var i novellerna som Poes sällsamma stil verkligen kom till sin rätt. Han dog i Baltimore 1849.

Titel: 
Morden på Rue Morgue: Auguste Dupin-novellerna
Översättning: 
Anna Pyk
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Richard Nixon /Arcangel.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-09-12
Antal sidor: 
112
ISBN: 
978-91-8094-199-0 [inb]
978-91-8094-820-3 [e-bok]

Edgar Allan Poe • Morden på Rue Morgue: Auguste Dupin-novellerna

Ett brutalt och oförklarligt mord på två kvinnor i Paris leder till gripandet av en oskyldig banktjänsteman. När den smått excentriske och exceptionellt begåvade C. Auguste Dupin läser om händelsen erbjuder han sin hjälp till polisen – och upptäcker snart att ingenting är som man trott.

Edgar Allan Poes »Morden på Rue Morgue« brukar betraktas som den första moderna detektivhistorien. Den publicerades första gången 1841 i tidskriften Graham’s Magazine, och Dupin själv kom snart att utgöra en förlaga för berömda litterära detektiver som Sherlock Holmes och Hercule Poirot.

Denna utgåva innehåller även de ytterligare två noveller Poe skrev om Dupin: »Mysteriet Marie Rogêt« [1842] och »Det försnillade brevet« [1844]. I svensk översättning av Anna Pyk.

»Poes berättelser om Auguste Dupin är roten från vilken en hel litteratur har växt fram. Var fanns detektivberättelsen innan Poe andades liv i den?« Arthur Conan Doyle