Motivet

JOHN BANVILLE [f. 1945] är en irländsk författare och dramatiker. För sina romaner har han belönats med priser såsom Booker Prize, Franz Kafka Prize, Austrian State Prize for European Literature, Guinness Peat Aviation Award, Prince of Asturias Award och Irish PEN Award.

John Banvilles sajt

Läs ett smakprov...
Titel: 
Motivet
För/efterord: 
Joakim Wrethed
Översättning: 
Eva Sjöstrand
Originaltitel: 
The Book of Evidence
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Okänd konstnär, c:a 1625–1635
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2017-07-28
Antal sidor: 
224
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7645-381-0 [inb]
978-91-7645-382-7 [e-bok]

John Banville • Motivet

Freddie Montgomery är en före detta universitetslärare i statistik. Nu sitter han häktad i ett smutsigt fängelse i Dublin, misstänkt för mord. Fängelset har han börjat kalla för »hemma« och nu är han redo att berätta sin historia. Så följer den hisnande dokumentationen av en människa som undan för undan släpper spärrarna för en förtvivlan utan mått eller mål. Om hur han och hans fru Daphne, som länge levt över sina tillgångar, funnit på dumdristiga sätt att hantera sitt växande pengabehov. I en spiral av händelser hamnade Freddie i situationen där han klev över gränsen till det värsta brottets avgrund.

Läsarens problem blir detsamma som domarens: Talar Freddie ens ett uns sanning?

John Banvilles roman Motivet [The Book of Evidence, 1989] har jämförts med Albert Camus, Fjodor Dostojevskij och Vladimir Nabokov och räknas i dag till en av de stora brittiska romanklassikerna. I översättning av Eva Sjöstrand och med ett nyskrivet efterord av litteraturvetaren och John Banville-forskaren Joakim Wrethed.

✯ Vinnare av Guinness Peat Aviation Award 1989 ✯

»Farligt fulländad prosa.« | Don DeLillo

»Mästerlig roman, vars poetiska kvaliteter, aristokratiska ironi och sinne för stor smärta påminner om Vladimir Nabokovs Lolita.« | Washington Post

»Inte lättvindigt tar jag till jämförelser med böcker som Albert Camus Främlingen och Fjodor Dostojevskijs Brott & straff, men det är frestande efter att ha läst John Banvilles svindlande roman.« | Publishers Weekly

»Som upphostad från helvetet.« | The New York Times Book Review