Natten har tusen ögon

CORNELL WOOLRICH [1903–1968], född i New York, var en av de stora amerikanska thrillerförfattarna. Efter att hans första roman publicerades 1926 flyttade han till Hollywood för att bli manusförfattare. Där utforskade han sin homosexualitet – och gifte sig. Både äktenskapet och manuskarriären blev dock kortvariga. Woolrich återvände till New York, där han bodde med sin mamma i en rad sjaskiga hotellrum, trots att han snart hade gott om pengar. Fram till sin död producerade han en enorm mängd spännings- och skräckhistorier, under en rad pseudonymer. De klassiska filmatiseringarna av Alfred Hitchcock och François Truffaut, och inte minst hans roman Natten har tusen ögon [1945], har fått Woolrich att beskrivas som »1900-talets Edgar Allen Poe« och »noir-genrens fader«.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Natten har tusen ögon
Översättning: 
Louis & Lisbeth Renner
Originaltitel: 
Night Has a Thousand Eyes
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Ozan Safak
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Deckare, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2019-03-02
Antal sidor: 
336
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-577-8 [inb]
978-91-7781-774-1 [e-bok]

Cornell Woolrich • Natten har tusen ögon

I denna ikoniska noir-roman av Cornell Woolrich räddar poliskommissarie Tom Shawn en ung, mycket vacker och mycket rik kvinna vid namn Jean Reid från att begå självmord. Kvinnans förtvivlan grundar sig i att hennes fars död på ett ohyggligt sätt förutspås av en man som utger sig för att vara clairvoyant, en man som står hennes far nära och som hjälpt honom med många stora affärer. Shawn och hans poliskollegor har att undersöka den hemska profetian, samt försöka få den rike affärsmannen att undgå sitt förutspådda öde samma natt.

Cornell Woolrich har kommit att betraktas som lika betydelsefull för den amerikanska hårdkokta traditionen som de betydligt mer kända namnen Raymond Chandler och Dashiell Hammett. Natten har tusen ögon [Night Has a Thousand Eyes, 1945] – om en man plågad av sin förmåga att förutsäga framtiden – hör till de stora amerikanska noir-klassikerna.

Här i svensk översättning av Lisbeth och Louis Renner.

»Du kan bokstavligen känna ångesten i Woolrich verk.« | James Ellroy

»Cornell Woolrichs romaner definierar själva kärnan av nihilistisk noir.« | The New York Times Book Review

»Cornell Woolrich förtjänar att upptäckas, och återupptäckas, av varje generation.« | Ray Bradbury

»Cornell Woolrich, tillsammans med Raymond Chandler, uppfann praktiskt taget noir-genren.« | Newsday

»Cornell Woolrich var en noir-genrens mästare.« | Wall Street Journal

»Inget slår en berättelse om ödesmättad fasa av den suveräne mästaren av spänning, Cornell Woolrich.« | The New York Times Book Review