Norr om gryningen

NURUDDIN FARAH, född 1945 i Baidoa, är en somalisk romanförfattare, novellist, dramatiker och översättare. Sedan länge räknas han till de mest betydande afrikanska författarna och är översatt till ett tjugotal språk. Återkommande teman i hans böcker är kvinnors frigörelse i Somalia och politisk korruption i det postkoloniala Afrika. 1998, samma år som »Blod i solen«-trilogin fullbordats, mottog han Neustadtpriset, ett av världens mest prestigefyllda litterära priser.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Norr om gryningen
Översättning: 
Jan Ristarp
Originaltitel: 
North of Dawn
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-03-16
Antal sidor: 
384
ISBN: 
978-91-7893-085-2 [inb]
978-91-7893-087-6 [e-bok]

Nuruddin Farah • Norr om gryningen

Gacalo och Mugdi har bott i Oslo i decennier. De har levt ett stillsamt, till stora delar assimilerat liv med två barn. Men sonen Dhaganeh växer upp rotlös och hans känsla av främlingskap driver honom till jihadism i Somalia, där han utför ett självmordsattentat. 

Med stor tvekan tar sig Gacalo och Mugdi an hans efterlämnade familj. Men när svärdottern kommer till Oslo sveper hon in sig ännu djupare i religionen, medan hennes barn hungrar efter det nya hemlandets frihet och överflödande möjligheter. Snart kommer slitningarna inom familjen att få katastrofala konsekvenser. 

Norr om gryningen utspelar sig mot en bakgrund av verkliga händelser. Det är en berättelse om kärlek, lojalitet och identitet – och om frihetens pris när den villkoras av en våldsam historia. 

 

»En utpräglat transkulturell romankonst som utmanar somaliska, kristna, amerikanska, brittiska, italienska, nordiska och panafrikanska försanthållanden. Och som samtidigt undandrar sig alla fasta kategorier.« | Stefan Helgesson, DN 

» I hans litteratur sammankopplas de stora politiska sammanhangen med de individuella livsödena.« | Viola Bao, Sydsvenskan 

»En av vår tids främsta afrikanska författare.« | Salman Rushdie