Noveller

SHIRLEY JACKSON [1916–1965] är en av världslitteraturens mest inflytelserika författare i skräckgenren. Hon föddes i San Francisco, men flyttade senare till New York. Shirley Jackson kom att ge ut sex romaner och lika många novellsamlingar. Mest berömda är romanerna Hemsökelsen på Hill House [The Haunting of Hill House, 1959] – som 2018 också adapterades till en hyllad tv-serie av Netflix – och Vi har alltid bott på slottet [We Have Always Lived in the Castle, 1962].

Titel: 
Noveller
Översättning: 
Helena Fagertun
Författarporträtt: 
Kolorering: Marina Amaral
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Novellsamling, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-04-18
Antal sidor: 
400
ISBN: 
978-91-7893-428-7 [inb]
978-91-8063-670-4 [e-bok]

Shirley Jackson • Noveller

Shirley Jackson är en av litteraturens mest inflytelserika författare i skräckgenren. Hennes novell Lotteriet [The Lottery] – om ett litet amerikansk samhälle på landsbygden, vars invånare alla medverkar i ett dödligt lotteri – blev en sensation när den först publicerades i The New Yorker 1948, och har kallats »en av 1900-talets mest skrämmande berättelser«. Läsare rapporterade sömnlösa nätter och kände sig hemsökta långt efter att novellen var slut.

Denna utgåva innehåller hela Shirley Jacksons första och mest berömda novellsamling – The Lottery and Other Stories – tillsammans med de bästa av hennes senare berättelser, som Den försvunna flickan och Ondskans möjlighet. Novellerna visar upp Jacksons anmärkningsvärda bredd som författare, med en rik blandning av det smygande otäcka, det underfundiga och det skarpt skildrade vardagliga, och presenteras här för första gången i svensk översättning

»En av 1900-talets stora amerikanska författare.« Mattias Hagberg, Göteborgs-Posten