Oliver Twist

CHARLES DICKENS [1812–1870], född i Portsmouth, England, var sin tids mest populära engelskspråkiga romanförfattare. Hans berättelser speglade de sociala och teknologiska förändringarna i England under den viktorianska eran. Till hans mest berömda böcker hör även David Copperfield och Oliver Twist.

Titel: 
Oliver Twist
Översättning: 
Jakob Gunnarsson
Originaltitel: 
Oliver Twist; or, The Parish Boy’s Progress
Författarporträtt: 
Jeremiah Gurney, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Markus Hedström
Omslagsbild: 
Tyne & Wear Archives & Museums, 1871–1873
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2024-09-12
Antal sidor: 
336
ISBN: 
978-91-7499-720-0 [inb]
978-91-8094-814-2 [e-bok]

Charles Dickens • Oliver Twist

Charles Dickens osentimentala och gripande skildring av London under det tidiga 1800-talet är på samma gång en hoppingivande saga och en våldsam historia om korruption, förnedring och girighet. Den föräldralöse Oliver är fast i en miserabel tillvaro där hans enda val verkar vara fattighuset, ett liv i kriminalitet, fängelse eller en tidig död. När han slängs ut från fattighuset får han plats som lärling hos en begravningsentreprenör, men efter ett slagsmål tvingas han fly och hamnar i stället i klorna på den ökända brottslingen Fagin.

Oliver Twist nådde stora framgångar när den gavs ut 1838, och har sedan dess fortsatt att fängsla generationer i sina många olika gestaltningar. Genom Olivers liv och öde låter Dickens många av de mörka sidorna i industralismens England bli synliga, inte minst den fattiga befolkningens ofta omänskliga omständigheter.

I översättning av Jakob Gunnarsson.