Öppet vatten

CALEB AZUMAH NELSON är en brittisk-ghanansk författare och fotograf, bosatt i sydöstra London. Han romandebuterade som tjugosexåring med Öppet vatten [Open Water], som hyllats av en enad kritikerkår, legat etta på The Times bästsäljarlista, valts till en av årets bästa böcker i The Guardian, nominerats till en lång rad priser, och bland annat vunnit Costa First Novel Award och priset för bästa debut på British Book Awards.

Nelsons Instagram

Titel: 
Öppet vatten
Originaltitel: 
Open water
Författarporträtt: 
Stuart Ruel
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
© Shutterstock.com & Unsplash.com
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-09-11
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-8063-181-5 [inb]
978-91-8063-182-2 [e-bok]

Caleb Azumah Nelson • Öppet vatten

Två unga personer möts på en pub i sydöstra London. Båda är svarta britter, båda har fått stipendium till privatskolor där de inte passade in. Båda är nu konstnärer – han fotograf och hon dansare – som försöker lämna ett avtryck i en stad som både hyllar och förkastar dem. Deras förälskelse är öm och trevande. Men även två människor som tycks vara ödesbestämda för varandra kan slitas isär till följd av rädsla och våld.

Öppet vatten är både en djupt gripande kärlekshistoria och en insiktsfull skildring av ras och maskulinitet som kulminerar i frågan vad det innebär att vara människa i en värld som bara ser ens svarta kropp. En lika magnifik som brännande aktuell debut av Caleb Azumah Nelson, ett av Storbritanniens stora författarlöften.

I översättning av Sofia Nordin Fischer.

»Azumah Nelsons presentation av sin berättelse i sinnliga men precist formulerade meningar med eleganta refränger och motiv ger Öppet vatten en helt egen rytm. En intensiv, elegant debutroman.« The Guardian

»Öppet vatten är en anmärkningsvärd bedrift.« New York Times