Outsiders

S. E. HINTON [född 1948] är en amerikansk författare. Hon började skriva sin stilbildande ungdomsroman Outsiders redan på high school, och debuterade vid 19 års ålder. 1988 tilldelades hon det prestigefulla Margaret A. Edwards-priset av American Library Association för sitt bidrag till ungdomslitteraturen. Outsiders filmatiserades 1983 av Francis Ford Coppola, med storstjärnor som Matt Dillon, Patrick Swayze, Rob Lowe, Diane Lane och Tom Cruise i rollerna.

Titel: 
Outsiders
Översättning: 
Lars Göran Larsson
Originaltitel: 
The Outsiders
Författarporträtt: 
Oklahoma Publishing Company Photography Collection, OHS
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur, Unga vuxna
Utgivningsdag: 
2022-06-01
Antal sidor: 
160
ISBN: 
978-91-7701-829-2 [inb]
978-91-7701-830-8 [e-bok]

S. E. Hinton • Outsiders

Ingen har sagt att livet är enkelt, men 14-årige Ponyboy Curtis är rätt säker på att han fattat hur saker hänger ihop. Han ser sig själv som en outsider. Han vet att han kan lita på sina två bröder, Darry och Sodapop. Och han vet att han kan räkna med sina verkliga vänner som skulle göra vad som helst för honom, som Johnny och Skojarn.

Utöver det finns det inte mycket att förlita sig på, förutom att det kommer att bli nya sammandrabbningar med Socs, ett gäng rikemanskillar som gärna roar sig med att spöa upp sådana som honom. Men även där har Ponyboy i alla fall koll på ungefär vad han kan förvänta sig – fram till den ödesdigra natt när det går för långt och han och Johnny av misstag dödar en av killarna i Socs.

Outsiders är en av de stora amerikanska ungdomsklassikerna, med över 15 miljoner sålda exemplar världen över.

I svensk översättning av Lars Göran Larsson.

»En banbrytande ungdomsklassiker.« New York Times

»Rå, uppriktig och autentisk.« The Guardian

»Sprängfylld av spänning och dramatik.« The Chicago Tribune

»En fint melodramatisk berättelse om ung utsatthet, om killars vänskap och om drömmen om att någon gång göra mer än bara överleva.« Ella Andrén, dagensbok.com

»Hinton vill skapa förståelse för att vi alla föds med olika förutsättningar.« Betyg: 4 av 5 – BTJ