Pappa Goriot

HONORÉ DE BALZAC [1799–1850] var en fransk författare, allmänt betraktad som den mest inflytelserike realisten inom romankonsten. Han kallade sina samlade romaner för Den mänskliga komedin [La Comédie humaine, 1829–1848], och av dessa brukar Pappa Goriot [Le Père Goriot, 1835] anses vara hans viktigaste enskilda verk. Balzac hade stor betydelse för författare som Flaubert, Zola, Proust, Dickens och Dostojevskij, men även för politiska tänkare som Marx och Engels.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Pappa Goriot
Översättning: 
Gunilla Nordlund
Originaltitel: 
Le Père Goriot
Författarporträtt: 
Foto: Nadar, Kolorering: Marina Amaral
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
Daniel Proulx, »Red Velvet Steampunk Pin Cushion Spider Sculpture«
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-02-24
Antal sidor: 
288
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-8602-196-2 [inb]
978-91-7499-557-2 [e-bok]

Honoré de Balzac • Pappa Goriot

Eugène de Rastignac är en ung student från landet, vars önskan är att ta sig in i Paris finare kretsar. Han har inga pengar och inga kontakter, utom sin kusin Madame de Beauséant. Rastignac är inkvarterad på änkan Vauquers pensionat i Paris Latinkvarter, där han bor granne med »Pappa Goriot«, en olycklig äldre man som övergivits av sina döttrar och som alla gör narr av. Vautrin, en förrymd straffånge, Marsay, en ärelysten politiker, och Rubempré, en begåvad författare, styrs även de av olika maktbegär. Det är av den mystiske Vautrin som Rastignac får erbjudandet som kan ge honom precis den genväg till rikedom han behöver – men det inbegriper i så fall en annan mans död.

Honoré de Balzacs Pappa Goriot är portalverket för realismen och en av den franska litteraturens mest klassiska romaner. Här i översättning av Gunilla Nordlund.

»Jag har lärt mig mer av Balzac än av alla historiker, ekonomer och statistiker sammantagna.« | Friedrich Engels