Röde Orm 1: Sjöfarare i västerled

FRANS G. BENGTSSON [1894–1954] var en svensk författare. Efter att ha avslutat sina studier i Lund arbetade han som journalist. Mest känd är Frans G. Bengtsson för sin stora historiska roman Röde Orm som skildrar vikingatiden med stor realism och humor.

Titel: 
Röde Orm 1: Sjöfarare i västerled
Författarporträtt: 
Gunnar Lundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2025-01-01
Antal sidor: 
224
ISBN: 
978-91-7645-628-6 [inb]
978-91-8094-680-3 [e-bok]

Frans G. Bengtsson • Röde Orm 1: Sjöfarare i västerled

I Frans G. Bengtssons episka roman Röde Orm väcks en av de mest fascinerande epokerna i svensk historia till liv. Berättelsen tar sin början på 900-talet i Skåne där den hetlevrade bondpojken Orm Torstensson längtar efter att utforska världen utanför sin hembygd. Hans önskan går i uppfyllelse när Orm tillsammans med vännen Toke hamnar på ett vikingaskepp. Genom romanen får vi följa de två vännerna på deras äventyr i öst och väst, från de ensliga fjordarna i Norge till de heta öknarna i Spanien. De deltar i plundringståg, möter olika kulturer och människor, och ställs inför otaliga faror och prövningar.

Röde Orm är en av den nordiska litteraturens mest älskade romaner. Bengtssons skildring av vikingatiden är lika detaljerad som levande och rymmer inte bara skildringar av vikingatidens våldsamhet och äventyrlighet, utan även dess humor och mänsklighet.

Precis som vid den ursprungliga publiceringen ges romanen här ut i två delar – Sjöfarare i västerled [1941] och Hemma och i österled [1945] – varav det här är den första delen.