Rött och svart

STENDHAL var en pseudonym för den franske författaren Marie-Henri Beyle [1783–1842]. Hans första bok var en reseskildring från Italien år 1817. Bland hans övriga verk märks främst Om kärleken [1822] och Kartusianklostret i Parma [1839]. Det stora genombrottet kom med Rött och svart år 1831, som löst baserades på ett verkligt rättsfall. Den anses allmänt markera inledningen för den moderna realistiska romanen.

 

 

Läs ett smakprov...
Titel: 
Rött och svart
För/efterord: 
Birgit Munkhammar
Översättning: 
Tage Aurell
Originaltitel: 
Le Rouge et le Noir
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Omslagsbild: 
Liliia Beda / Unsplash
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2020-11-24
Antal sidor: 
592
ISBN: 
978-91-8874-818-8 [inb]
978-91-7645-926-3 [e-bok]

Stendhal • Rött och svart

Den unge landsortspojken Julien Sorel studerar vid prästseminariet och kommer som informator till borgmästarfamiljen de Rênal i Verrières. Han drivs av ärelystnad och ett hat mot överklassen och bestämmer sig för att förföra borgmästarens hustru. Han inleder också en relation med dottern i en annan överklassfamilj, Mathilde De la Mole. Men han spelar ett högt spel, och hans idealiserade bild av sig själv och andra kommer snart att möta den hårda verkligheten.

I Rött och svart tecknar Stendhal ett livfullt panorama över det tidiga 1800-talets Frankrike och dess klassamhälle: intriger, maktkamper, sociala skrankor, skådespeleri. Den ironiska distansen och den psykologiska klarsynen driver berättelsen om Julien Sorels uppgång och fall från den rådande romantiska världsbilden och in i det moderna.

 

 

 

 

»Stendhal är den sista stora franska psykologen.« | Friedrich Nietzsche 

»Rött och svart är en roman långt före sin tid.» | André Gide

 

»Vi kan aldrig känna oss klara med Stendhal. Och något högre beröm än så kan jag inte föreställa mig.« | Paul Valéry