JT LeRoy är född 1980 i West Virgina. I dag bor han i San Francisco. Han har också skrivit Hjärtat är bedrägligast av allt.

Hemsida

Läs ett smakprov...
Titel: 
Sarah
Översättning: 
Fredrik Liungman
Originaltitel: 
Sarah
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2006-04-01
Antal sidor: 
187
Format: 
178 x 111 x 12 mm
ISBN: 
978-91-85453-15-3 (poc)

J.T LeRoy • Sarah

I denna bok, i stor utsträckning självbiografisk, tecknar författaren JT Leroy ett humoristiskt och tragiskt porträtt av en ung pojke och hans upplevelser som son till en så kallad truckerhora, vars arbetsplats är lastbilhakens parkeringar i sydstaternas USA. Huvudpersonen, som sedan barnsben klätt sig i kvinnokläder, har som högsta dröm att bli den mest kända truckerhoran någonsin, och i sin desperata jakt efter att bli uppskattad och respekterad av sin ofta hårda mamma lämnar han likt en icke flygfärdig fågel sitt skyddande näste för att på egen hand upptäcka en värld av sprit, droger och människor med ett mycket komplicerat känsloliv. Boken är också en svidande uppgörelse med den amerikanska söderns religiösa fanatism. Sarah utkom för första gången på svenska för ett par år sedan. Nu kommer den äntligen i pocket.

Eller, hur är det egentligen med allt rabalder kring JT Leroy?

Tidigare i år visade det sig att JT Leroys halvbiografiska romaner var påhittade. I själva verket var det en tjej som heter Laura Albert som skrivit böckerna, och det var hennes pojkväns halvsyster som "spelade" JT Leroy i när "han" visade sig offentligt.

»Det märkliga med JT Leroys debutroman är att han skriver så bra att man som läsare kommer på sig med att le brett under färden mot mörkrets hjärta. JT Leroy skildrar sig aldrig som ett offer utan som en storögd Alice i fel underland.« | Jan Gravall, Expressen