Skattkammarön

ROBERT LOUIS STEVENSON [1850–1894] var en skotsk romanförfattare. Stevenson finns på listan över världslitteraturens 30 mest översatta författare och han har hyllats av Marcel Proust, Jorge Luis Borges, Vladimir Nabokov och Ernest Hemingway. Hans mest berömda verk är den gotiska sci-fi-kortromanen Dr Jekyll & Mr Hyde, samt äventyrsromanen Skattkammarön.

Titel: 
Skattkammarön
Översättning: 
Jan Ristarp
Originaltitel: 
Treasure Island
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Omslagsbild: 
© Albert Nowicki/Shutterstock, 2021
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2021-05-31
Antal sidor: 
240
ISBN: 
978-91-7645-175-5 [inb]
978-91-7893-325-9 [e-bok]

Robert Louis Stevenson • Skattkammarön

Med en svårtolkad karta och drömmar om rikedom kommer Jim Hawkins, tillsammans med kapten Smollett och manskapet på skeppet Hispaniola, till ön där den mytomspunne piraten kapten Flint ska ha begravt sin skatt. Fast med en besättning som till stora delar består av Flints gamla underhuggare ligger myteriet nära. Ben Gunn blir Jims vän, men Long John Silver, kapten Flints enbente kock, visar sig vara en grandios motståndare. 

Skattkammarön är ett slags äventyrsromanernas äventyrsroman, som har blivit stilbildande och vuxit till en egen mytologi, vars gestalter har lyskraft som få andra. Den har filmatiserats och bearbetats många gånger, men den ursprungliga romanen drar ständigt in nya generationer av läsare i sin trollkrets.

I svensk översättning av Jan Ristarp.