Skintown
Debut!

CIARÁN MCMENAMIN [f. 1975] är en nordirländsk författare, född i Enniskillen, med katolsk bakgrund. Sedan decennier är han verksam som skådespelare inom film, TV och teater. Skintown är hans debutroman.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Skintown
Översättning: 
Erik MacQueen
Originaltitel: 
Skintown
Författarporträtt: 
Michael Shelford
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-08-18
Antal sidor: 
272
Format: 
135 x 210 mm
ISBN: 
978-91-7781-368-2 [inb]
978-91-7781-369-9 [e-bok]

Ciarán McMenamin • Skintown

Vinny, 18, och bäste vännen Jonty sitter packade som sardiner i baksätet på en liten Vauxhall Nova. I bilen finns också Long Jim och Fat Davy, som normalt skulle kunna hota dem till livet, enkom för att deras föräldrar är katoliker. Men nu är de tillsammans på väg till ett rave, i turistorten Portrush, därför att Vinny och Jonty gått med på att sälja trehundra ecstasytabletter som två äldre protestantiska killar stulit från sina lojalistiska paramilitära knarklangarkompisar. Lyckas de sälja pillren är de lovade en slant tillräcklig för att äntligen fly den gudsförgätna håla de bor i. Skulle något gå snett – bör de nog försöka fly i vilket fall.

Ingen som läst Ciarán McMenamins debutroman har problem med att förstå varför platsen, Enniskillen i Nordirland – historiskt ökänd för det stora bombattentatet 1987 – också kallas Skintown. Det här är en berättelse om att ha en kropp – i åttio- och nittiotalets Nordirland, där kriget mellan IRA och unionister kulminerat och inte ens barn går säkra i sina sköra skinn. En roman i vilken tid och rum uppgår i ett enda akut tillstånd som kunde liknas vid (mar)dröm, om det inte vore för att många av scenerna som återges är verklighet.

En nordirländsk romansensation, i svensk översättning av Erik MacQueen.

»Ciarán McMenamin skriver fantastiskt. Hans karaktärer är plågsamt levande och raktigenom trovärdiga. En skrämmande och hysteriskt rolig debutroman – omöjlig att lägga ifrån sig.« | Liz Nugent

»Suggestivt och levande. Vi luras in i en vanvettig natt, och sedan vänds allt på en hårnål.« | The Irish Times

»En högspänningsroman som formligen sprakar av självförtroende och intelligens.« | Joseph O’Connor

»Ciarán McMenamin levererar sanningar med hastigheten av pistolskott, och deras effekt lämnar sår. Samtidigt får romanens uppsluppenhet en att rusa vidare, ända till slutet. En absolut bladvändare.« | RTÉ