Skolan för goda mödrar

JESSAMINE CHAN är en amerikansk författare bosatt i Chicago. Hennes dystopiska debutroman Skolan för goda mödrar har tagit världen med storm, jämförts med verk av Kazuo Ishiguro och Philip K. Dick och förutspås bli en modern feministisk klassiker.

Titel: 
Skolan för goda mödrar
Översättning: 
Åsa Brolin
Originaltitel: 
The School for Good Mothers
Omslagsdesign: 
Grace Han
Omslagsbild: 
© Wacomka / Getty Images
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-04-14
Antal sidor: 
336
ISBN: 
978-91-8063-151-8 [inb]
978-91-8063-152-5 [e-bok]

Jessamine Chan • Skolan för goda mödrar

Vi befinner oss i en skrämmande välbekant framtid. Småbarnsmamman Frida Liu kämpar förtvivlat med att få tiden att räcka till. Hon har varit uppe sedan fyra på morgonen och tagit hand om sin dotter, Harriet. Nu måste hon avsluta en artikel hon håller på att skriva, men materialet är kvar på jobbet. Ingen skulle väl märka om hon åkte och hämtade dokumenten och kom tillbaka om en timme?

Men staten håller ögonen på kvinnor som Frida – kvinnor som inte är beredda att ge upp alla sina ambitioner, hela sitt yrkesliv, för moderskapets skull. Den här gången blir hon tagen på bar gärning, och domen blir hård: Frida bedöms vara oförmögen att ta hand om sitt barn. För att inte förlora vårdnaden om Harriet för alltid måste hon gå med på att omskolas – på en sluten anstalt med andra dåliga mammor.

Skolan för goda mödrar är en djupt gripande och fullständigt gastkramande historia som lika gärna skulle kunna utspelas här och nu.

I översättning av Åsa Brolin.

»Ödesbestämd att bli en feministisk klassiker – höll mig uppe på natten« Pandora Sykes 

»Ett bra test för spekulativa romaner är om de ger dig mardrömmar eller inte, och när mina kom – jag visste att de skulle göra det – var det en hel vecka efter att jag avslutat detta bombnedslag till bok. ›Detta är en trygg plats, mina damer‹, sa en ansiktslös kidnappare till mig. Jag blev livrädd.« New York Times

»Ödesbestämd att bli en feministisk klassiker – höll mig uppe på natten.« The Times