Skylla sig själv: En bok om våldtäkt

MARIA-PIA BOËTHIUS [f. 1947] är en svensk författare, journalist och feministisk debattör. Skylla sig själv: En bok om våldtäkt [1976] var hennes debut som författare. Boken startade en debatt om offrets roll i våldtäkter och fick betydelse för den lagstiftning om våldtäkter som kom 1984.

Läs ett smakprov...
Titel: 
Skylla sig själv: En bok om våldtäkt
För/efterord: 
Maria-Pia Boëthius
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Pocket
Genre: 
Samhälle & Politik
Utgivningsdag: 
2018-08-06
Antal sidor: 
176
Format: 
110 x 178 mm
ISBN: 
978-91-7781-376-7 [poc]
978-91-7781-377-4 [e-bok]

Maria-Pia Boëthius • Skylla sig själv: En bok om våldtäkt

Året 1976. Med anledning av Susan Brownmillers omstörtande bok om våldtäkt i USA och Vietnam, Against Our Will: Men, Women and Rape, ber den svenska journalisten Maria-Pia Boëthius sina chefer på tidningen Expressen om att få skriva i ämnet. De säger ja och hon får sex veckor på sig att gräva.

Boëthius stöter då på sexualbrottsutredningens betänkande »Sexuella övergrepp«, SOU 1976:9. En kommitté bestående av sju män och en kvinna vill – i grumligt kölvatten av den Sexuella revolutionen – avdramatisera samhällets syn på sexualitet, exempelvis genom att ändra lagar om våldtäkt. Staten är på väg att statligt sanktionera uppfattningen att vissa våldtäktsoffer har sig själva att skylla. Boëthius artikelserie i Expressen väcker stor uppmärksamhet, ger upphov till demonstrationer, och lagförslaget skrotas så småningom.

Kvinnors berättelser om övergrepp strömmar under tiden in till Maria-Pia Boëthius. Vittnesmålen ligger till grund för boken Skylla sig själv: En bok om våldtäkt [1976] – i dag en klassiker i reportagegenren, som i och med Metoo-rörelsen kan läsas i ett nytt ljus.

Med ett nyskrivet förord av författaren.