Socialdemokratiska noveller

BJÖRN RUNEBORG föddes 1937 i Visby. Han debuterade med romanen Utflykten 1962 och flera av hans böcker har nominerats till Augustpriset. För Dag [2007] mottog han Sveriges Radios Romanpris och för Dödas kärlek [2011] tilldelades han De nios vinterpris. Senaste verket före Socialdemokratiska noveller är romanen Estonia [2016].

Läs ett smakprov...
Titel: 
Socialdemokratiska noveller
Författarporträtt: 
Martin Runeborg
Omslagsdesign: 
Lars Sundh
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2018-05-25
Antal sidor: 
160
Format: 
120 x 185 mm
ISBN: 
978-91-7701-843-8 [inb]
978-91-7701-844-5 [e-bok]

Björn Runeborg • Socialdemokratiska noveller

Nytt från mästaren: En unik betraktelse över svensk socialdemokrati

Ett mänskligt öde är något aldrig avslutat. Så framstår människan hos Björn Runeborg. Och desto påtagligare så när han skriver om historiska personer.

I Socialdemokratiska noveller följer vi landsfadern Per Albin Hansson på hans livs sista spårvagnsfärd. Vi bilar genom Texas och plockar upp en liftande karismatisk ung svensk vid namn Olof Palme. Genom fiktioner oberäkneliga som verkligheten möter vi Kata Dalström, Hjalmar Branting, Tage & Aina Erlander, Ernst Wigforss, Mona Sahlin, Gunnar Sträng. Politiska legender som blir livs levande till och med när de bara framträder i någons fantasi.

Björn Runeborgs nya novellsamling är en unik betraktelse i fiktiva former över en svensk socialdemokrati som inte med någon självklarhet existerar i världen.

»Björn Runeborg är en sällsynt och sträng stilist. Efter bara några sidor var jag som vanligt magnetiserad av Runeborgeffekten. Varje novell är som ett upplyst rum där omgivande buller filtreras bort och uppmärksamheten skärps på varje liten detalj. Inte ett onödigt ord har släppts ut på papprets yta. Runeborgs bok är läskigt vältajmad. Den går nu att läsa samtidigt som Socialdemokraternas valrörelse verkar försvinna in i en dödsspiral, utlöst av en vansinnig spekulation i invandringsfientlig politik.« | Per Wirtén, Expressen Kultur

»Björn Runeborg är en av landets mest säregna författare.« | Jenny Aschenbrenner, SvD Kultur

»Björn Runeborgs berättelse är ett försvar för modet.« | Helsingborgs dagblad

»En samling lysande noveller som kommer i precis rätt tid.« | Norrköpings tidningar

»Saken med Runeborgs noveller är just detta att han förmänskligar historiens emblematiska figurer, avlägsnar dem från det politiska spelteoriernas torftiga bräde och visar deras komplexitet i komplexa tider.« | Norrbottens-kuriren