Spoon River

EDGAR LEE MASTERS [1868–1950] var en amerikansk jurist och poet. Diktverket Spoon River [1915] är hans mest hyllade verk.

Titel: 
Spoon River
Översättning: 
Thomas Warburton
Originaltitel: 
Spoon River
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Lyrik, Översatt
Utgivningsdag: 
2024-05-16
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8023-470-2 [inb]
978-91-8023-471-9 [e-bok]

Edgar Lee Masters • Spoon River

I den mytiska småstaden Spoon River talar de döda invånarna från graven – om sig själva och varandra, om hur de levt sina liv och om de sätt på vilket livet tagit slut. Det framkommer att tillvaron inte alltid varit som det sett ut på ytan; motiven har skiftat, önskningar har hemlighållits. Sammantaget ger monologerna en bild av samhället som inte korresponderar med hur det såg ut när de levde. Trådar löper genom gravarna, nya förbindelser uppstår när invånarna själva skriver sina runor.

I Edgar Lee Masters antologi Spoon River presenteras över tvåhundra fiktivt självbiografiska gravskrifter skrivna på fri vers. Många av gestalterna baserade Masters på personer han hört talas om när han växte upp i städerna Petersburg och Lewistown i Illinois. Samlingen möttes med stora lovord i pressen, och Ezra Pound skrev i sin recension att Amerika till sist funnit »en verklig poet«.

I svensk översättning av Thomas Warburton.