Tingen och blicken: Två romaner

ALAIN ROBBE-GRILLET [1922–2008] var en fransk författare och filmskapare, ofta betraktad som den franska nya romanens centralfigur. Bland hans filmer märks särskilt I fjol i Marienbad [1961], ett samarbete med regissören Alain Resnais. Stenögonen utkom första gången 1955, Jalusi två år senare.

Titel: 
Tingen och blicken: Två romaner
För/efterord: 
Magnus Bergh
Översättning: 
Eva Alexanderson
Originaltitel: 
Le Voyeur + La Jalousie
Omslagsdesign: 
Rasmus Pettersson
Bandtyp: 
Inbunden
Genre: 
Klassiker, Översatt skönlitteratur
Utgivningsdag: 
2023-05-26
Antal sidor: 
320
ISBN: 
978-91-8063-193-8 [inb]
978-91-8063-203-4 [e-bok]

Alain Robbe-Grillet • Tingen och blicken: Två romaner

En klockförsäljare återvänder till den ö där han tillbringade sin ungdom och utvecklar en besatthet av mordet på en ung flicka. På en bananplantage spionerar en annan man genom fönsterjalusierna på sin hustru och deras tillfällige gäst, alltmedan han förtärs av svartsjuka. I romanerna Stenögonen och Jalusi blir de plågade männens osäkerhet om vad som egentligen rör sig bakom tingens yta också läsarens. Robbe-Grillet skildrar med minutiös precision episoder, föremål, rörelser och händelser men avstår från sammanfattningar och försök till psykologisk analys.

Alain Robbe-Grillet kom på 1950-talet – tillsammans med författare som Nathalie Sarraute, Michel Butor och Claude Simon – att bli företrädare för »den franska nya romanen«, en löst sammanhållen litterär riktning som vände sig mot det traditionella berättandets sentimentalitet och moralism. I denna volym samlas två av hans mest betydelsefulla romaner, i översättning av Eva Alexanderson och med ett nyskrivet förord av Magnus Bergh.

»Robbe-Grillet attackerar den traditionella författarkonstens sista bastion: organiserandet av det litterära rummet.« Roland Barthes

»Litteraturen som konstform kan knappast längre diskuteras på allvar utan Robbe-Grillet.« New York Times